Primarul acuză PSD de sabotarea jocului de artificii de la Sărbătorile Iașului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/10/2018

Primarul Mihai Chirica a declarat marți, 16 octombrie, că jocul de artificii care ar fi trebuit să încheie Sărbătorile Iașului a fost sabotat în urma imixtiunilor politice. Edilul a făcut un apel public pentru „strângerea de fonduri pentru a putea sărbători „dispariția din viața publică a oricărui neocomunist, a oricărei lichele, care împiedică buna desfășurare a vieții în România”.

„Anul acesta a fost una din cele mai bune organizări a Sărbătorilor Iașului. Pelerinii au fost în număr record, a fost perioada cu cele mai puține incidente medicale din istoria sărbătorilor orașului, a fost cea mai mare participare la slujba dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva și una din cele mai prezențe publice la concertul de seara trecută. Din păcate, a fost și acest mic incident. De când sunt în administrația publică locală, adică 2002, am străbătut mai multe guvernări și președinții ale țării, dar niciodată orașul Iași nu a trecut prin momente precum cel de aseară. Niciodată, chiar dacă la cârma orașului aproape de fiecare dată a fost un partid de o altă culoare politică decât cea de la guvernare, nu s-a întâmplat ca instituții ale statului, sub presiune politică, să boicoteze un eveniment public dedicat ieșenilor. Acordul pentru focul de artificii a fost eliberat pe 8 octombrie. Înțeleg că se pot găsi diverse explicații, dar din 1995, de când e apărută legea, nu s-a schimbat absolut nimic. Nu a apărut niciun obstacol între timp care să fi condus la o asemenea decizie. Instituțiile care se ocupă de acest lucru sunt instituții militarizate, care au depus jurământ față de poporul român, și nu cred că ar trebui să încalce acel jurământ. A fost o imixtiune politică în decizia unei instituții aflate în slujba statului și a cetățenilor săi. Asta arată cât de mult s-a degradat PSD prin conducerea sa. Nu era nevoie să facă așa ceva. Noaptea trecută, încercând să investigăm ce s-a întâmplat, am aflat că în Casa Pătrată se discuta încă de sâmbătă posibilitatea interzicerii focului de artificii. Nu a fost ziua primarului, era un moment dedicat cetățenilor Municipiului Iași. Pentru lacrimile copiilor care au stat până la ora 23.00 așteptând acele artificii, voi continua această luptă până când fiecare lichea politică, indiferent unde se află, va fi eliminată din decizia publică din România”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Acesta a adăugat că partidul de guvernare, prin șefii acestuia, încearcă să compromită imaginea Inspectoratul pentru Situații de Urgență, după ce au „compromis într-o manieră execrabilă imaginea Jandarmeriei”.

„Îi chem alături de mine pe toți oameni care își fac datoria față de cetățenii României și care nu se simt implicați. Pentru toți cei care au fost presați să ia o asemenea decizie, îmi cer eu scuze”, a mai spus edilul.

Reamintim că în cursul zilei de luni, 15 octombrie 2018, la ora 14.29, Inspectoratul de Poliție Județean Iași a notificat firma responsabilă de organizarea jocului de artificii programat pentru finalul super concertului din cadrul celei de-a XXVII-a ediții a Sărbătorilor Iașului că, în baza prevederilor Legii 126 / 1995 privind regimul materiilor explozive, nu eliberează avizul necesar pentru desfășurarea spectacolului.

Cu exact o săptămână în urmă, pe 8 octombrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” al Județului Iași elibera firmei respective, în baza aceleiași Legi 126 / 1995, un acord pentru organizarea jocului de artificii în seara zilei de 15 octombrie 2018.

Notificarea de luni, 15 octombrie, a  Inspectoratului de Poliție Județean Iași invoca faptul că acordul din 8 octombrie al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” al Județului Iași „și-a pierdut valabilitatea”.

În aceste condiții, pentru a nu intra în conflict cu instituțiile statului, Primăria Municipiului Iași a decis să nu mai organizeze tradiționalul joc de artificii la sfârșitul super concertului de astăzi.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*