Primăria va cumpăra instalațiile de iluminat public din municipiu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/05/2018

Municipalitatea va achiziționa instalațiile de iluminat public din Iași. SC Delgaz Grid SA, actualul proprietar, va primi din partea Primăriei 840.000 de lei, fără TVA. Un proiect în acest sens va figura pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de miercuri, 30 mai.

„După șapte – opt ani am reușit să finalizăm negocierile cu Delgaz Grid, parte a Grupului E.ON. Am încheiat transferul bunurilor dinspre E.ON către Municipiul Iași și mă refer la toată rețeaua de stâlpi de iluminat, rețelele de distribuție, atât cele îngropate, cât și cele aeriene, precum și sistemele de iluminat public din parcuri. Valoarea pe care am reușit să o negociem se ridică la 840.000 de lei. Nu a fost ușor, am avut discuții personale și cu conducătorul E.ON pe România și Bulgaria. A înțeles că discutăm despre servicii publice și a acceptat transferul la valoarea de inventar, din care s-a scăzut deja amortizarea. Este un transfer mai mult decât rezonabil și îi mulțumesc pentru deschiderea pe care a avut-o față de comunitatea ieșeană. După preluare, vom declanșa procedura de concesionare a sistemului public de iluminat. Este o altă condiție prevăzută de lege dacă vrem să obținem fonduri europene în acest domeniu”, a declarat primarul Mihai Chirica la sfârșitul lunii aprilie.

Rețeaua de iluminat este reabilitată pe o distanță de 403,937 kilometri, iar o altă parte de rețea de 202,23 kilometri este în stare de funcționare, urmând a fi preluată de la SC Delgaz Grid SA.

În aceeași ședință, va fi dezbătut și un proiect de hotărâre privind aprobarea regulamentului serviciului de iluminat public şi a caietului de sarcini aferente „Serviciului de Iluminat Public din Municipiul Iași”. Odată cu intrarea în vigoare a hotărârii, Regulamentul cadru de organizare și funcționare a serviciului de iluminat public în Municipiul Iași, aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 151 din 2012, își va înceta aplicabilitatea.

Regulamentul serviciului de iluminat public stabileşte cadrul juridic unitar privind desfăşurarea serviciului de iluminat public, definind modalităţile şi condiţiile care trebuie îndeplinite pentru asigurarea serviciului, indicatorii de performanţă, condiţiile tehnice, raporturile dintre operator şi utilizator. De asemenea, prevederile regulamentului se aplică și la proiectarea, executarea, recepţionarea, utilizarea şi întreţinerea componentelor sistemului de iluminat public. Operatorii serviciului de iluminat public, indiferent de forma de proprietate, organizare şi de modul în care este organizată gestiunea serviciului se vor conforma prevederilor regulamentului. Pe de altă parte, caietul de sarcini stabilește condițiile de desfășurare a serviciului de iluminat public din Municipiul Iași, punctând nivelurile de calitate și condițiile tehnice necesare funcționării acestui serviciu în condiții de eficiență și siguranță.

Înfiinţarea, organizarea, coordonarea, monitorizarea şi controlul funcţionării serviciului de iluminat public din Municipiul Iaşi, precum şi înfiinţarea, dezvoltarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea sistemelor de iluminat public intră în competenţa exclusivă a Consiliului Local Iaşi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*