Primăria semnează contractul de execuţie lucrări la pasajul „Octav Băncilă”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/08/2011

După „Modernizare zonă de agrement Ciric” şi “Dezvoltare reţea rutieră în zona cultural-istorică şi turistică a Municipiului Iaşi”, al treilea mare proiect de infrastructură cu bani europeni a intrat în linie dreaptă * Proiectul „Axa de dezvoltare Nord – Sud Pasaj Octav Băncilă” are un buget total de circa 13.7 milioane de euro şi va fi gata în 2013 * Municipalitatea va rezolva astfel problema interconectării a 2 mari cartiere ale Iaşului, Alexandru – Dacia şi Canta – Păcurari prin realizarea unui pasaj suprateran de transport peste calea ferată în zona străzii Octav Băncilă * 9 străzi adiacente pasajului vor fi reabilitate complet.

Primarul Gheorghe Nichita va semna în zilele următoare contractul de execuţie a lucrărilor cu asocierea de 4 firme care a câştigat licitaţia şi urmează să construiască pasajul de legătură între cartierul Alexandru cel Bun şi Păcurari. Este vorba de firmele de construcţii Conest, Eky Sam, Vega 93 şi Corefero, care au participat şi câştigat licitaţia organizată în luna mai 2011 şi la care s-au înscris în total 9 firme sau asociaţii de firme.

„Nu au fost contestaţii la licitaţii. Cel mai probabil, săptămâna aceasta vom semna contractul de finanţare pentru a începe cât mai repede lucrările“, a anunţat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Execuţia lucrărilor la proiectul „Axa de dezvoltare Nord – Sud Pasaj Octav Băncilă” va aduce la Iaşi cel de-al treilea mare şantier din suita de lucrări finanţate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Implementarea proiectului a fost calculată cu mare atenţie de municipalitate şi va avea în vedere gestionarea integrată împreună cu celelalte mari proiecte de infrastructură care au început sau urmează să înceapă la Iaşi în perioada următoare.

Decizia privind graficul de lucrări, cât şi sarcinile responsabililor care se vor ocupa direct de şantierul prin care se va viza implementarea proiectului va fi luată după semnarea contractului de execuţie a lucrărilor, în urma unei întâlniri care va avea loc între conducerea Primăriei şi cei patru constructori grupaţi în asocierea care şi-a adjudecat execuţia lucrărilor.

Primarul Gheorghe Nichita este prevăzător, de aceea va solicita constructorilor stabilirea unor coordonate pentru graficul lucrărilor astfel încât acestea să se finalizeze în termenul cel mai scurt, pe tronsoane, pentru a îndepărta timpii morţi. În acest sens, cele patru firme vor avea pus în vedere să abordeze separat şantierele, pe zone şi tipuri de lucrări, fiecare firmă urmând a va avea lucrările ei specifice.

Primăria ieşeană este pregătită pentru ca într-un timp cât mai scurt după semnarea contractului şi stabilirea graficelor de lucrări, amplasamentul să fie predat către constructori şi tot în aceaşi perioadă să fie pregătite modificările şi restricţiile din trafic, precum şi avizul Comisiei de Circulaţie, astfel ca firmele constructoare să folosească la maxim perioada de vreme favorabilă din acest an până la sosirea sezonului rece. Nu în ultimul rând, finanţarea este asigurată după ce municipalitatea ieşeană a contractat un împrumut de 30 milioane de euro pentru cofinanţarea proiectelor europene cu BRD, la cea mai mică dobândă de pe piaţa românească, de doar 2,5 procente.

„În ceea ce ne priveşte, am asigurat şi vom asigura pe toată durata proiectelor toate condiţiile pentru ca firmele de construcţii să poată lucra fără întreruperi. Ne dorim ca implementarea să fie făcută cît mai repede, de aceea voi urmări foarte atent modul de lucru şi ritmul în care se mişcă firmele de construcţii, iar dacă situaţia o va impune, voi acţiona foarte ferm. Urmează o perioadă dificilă care va solicita mult răbdarea cetăţenilor, de aceea constructorii trebuie să lucreze susţinut pentru că nu putem sta cu şantierele în oraş până la calendele greceşti” – afirmă tranşant primarul Gheorghe Nichita.

Reamintim că prin proiectul „Axa de dezvoltare Nord – Sud Pasaj Octav Băncilă”, cu o valoare de aproximativ 13.7 milioane de euro, Primăria Municipiului Iaşi doreşte să rezolve o problemă mai veche, aceea a interconectării a 2 mari cartiere ale Iaşului, Alexandru – Dacia şi Canta – Păcurari prin realizarea unui pasaj suprateran de transport peste calea ferată în zona străzii Octav Băncilă. Concomitent, se vor reabilita şi moderniza străzile şi trotuarele aferente zonei pasajului, mai precis Str. Columnei, Str. Toma Cozma, Str. Muşatini, Str. Plăieşilor, Str. Petru Poni, Str. Sarmisegetuza, Str. Strămoşilor, Str. Tabacului şi Str. Vitejilor. Termenul de implementare a proiectului este 16 septembrie 2013.

Comments

comments1 Comentariu

  1. Poriectul podului cand il vom vedea??Va fi ceva de genul podul Basarab din bucuresti?
*