Primăria a montat 2 plăci comemorative care marchează sprijinul Iașului în Primul Război Mondial

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/10/2017

Primăria continuă manifestările incluse în cadrul Programului Centenar. Marţi, 17 octombrie, au fost dezvelite două însemne comemorative amplasate pe fațada a două clădiri emblematice din timpul Primului Război Mondial.

Prima placă comemorativă a fost amplasată pe Colegiul Național, în a cărui clădire în urmă cu un secol a funcționat Spitalul Militar nr. 286 și Filiala Iași a Crucii Roșii, patronată de Principesa Maria Moruzi (Cuza) și unde, în 1917, a fost internată Ecaterina Teodoroiu. Al doilea însemn a fost montat pe Corpul C al Universității „Al. I. Cuza”, fosta casă a lui George G. Mârzescu, primarul orașului Iași între 1914 – 1916 și ministru al Agriculturii și Domeniilor între 1916 – 1918. „România s-a născut la Iași. Cred că acesta ar trebui să fie sloganul manifestărilor incluse în Programul Centenar. Aici s-a adunat toată intelectualitatea, elitele, aici s-au adunat toți cei responsabili de soarta României de atunci. Și-au pus în slujba acestui obiectiv tot ce au avut: locuințele, instituțiile pe care le conduceau, averile lor, energia lor, chiar și viața. Toate acestea pentru a putea îndeplini visul de aur al tuturor românilor: România cea Mare. În urmă cu o sută de ani Bucureștiul era în mâna ocupanților, salvarea a fost Iașul. Acum 1 an Departamentul Centenar a fost distrus, salvarea a fost din nou Iașul. Dacă mâine se va întâmpla din nou ceva rău undeva în țară, salvarea tot Iașul va fi. Noi nu avem culoare politică, ci doar un destin pe care trebuie să-l ducem la capăt. Destinul se numește sacrificiu. Când a fost mai greu acestei țări i s-a cerut Iașului ceva. Am cedat capitală, am cedat lideri, ni s-a cerut să primim o capitală răvășită și să o transformăm într-un proiect de țară. Ne-a ieșit de fiecare dată. Pentru că atunci erau elite politice, astăzi am rămas doar cu elite intelectuale. Probabil va trebui să mai muncim pentru a schimba acest lucru. Datoria e a noastră, a tuturor, nu numai a clasei politice, mai mult sau mai puțin răvășită de nevoi personale. Haideți să devenim elitele de care are nevoie țara pentru următoarea sută de ani”, a declarat primarul Mihai Chirica, cu această ocazie.

Pe lângă prof. dr. Elena Calistru, directorul general al Colegiului Național, respectiv prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prorector al Universității „Al. I. Cuza”, la eveniment au mai participat reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași, Instituției Prefectului Județului Iași, Inspectoratului Școlar Județean, Complexului Muzeal Național „Moldova”, Filialei Iași a Crucii Roșii, elevi și studenți, reprezentanți mass-media. Moderator a fost prof. univ. dr. Daniel Șandru, coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*