Primăria Iaşi a depus proiectul dezvoltării axei de transport Est – Vest

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/05/2010

Primăria Municipiului Iaşi a trimis la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est documentaţia aferentă încă unui proiect cu finanţare europeană, a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă primarul Gheorghe Nichita.

Proiectul “Dezvoltarea axei de transport Est – Vest în municipiul Iaşi” în valoare de peste 20 milioane euro vizează modernizarea infrastructurii stradale din Păcurari – Piaţa Eminescu – Independenţei – Elena Doamna. Cea mai importantă modificare din configuraţia actuală a străzilor este construcţia unui pasaj subteran în Piaţa Eminescu, pasaj care va decongestiona rondul giratoriu.

Proiectul are drept scop decongestionarea traficului rutier prin redimensionarea suprafeţei carosabile, prin amenajarea unor benzi speciale pentru transportul în comun şi biciclişti şi prin semnalizarea şi marcarea rutieră corespunzătoare.

Axa de transport Est – Vest a Municipiului Iaşi traversează zona de centru, unde se înregistrează o concentrare mare a unităţilor de utilitate publică: Biblioteca Centrală Universitară, Policlinica Mare, Spitalul “Sf. Spiridon”, Universitatea de Medicina şi Farmacie “Gr. T. Popa” Iaşi, Asociaţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, Maternitatea “Elena Doamna”, Casa de Cultură a Studenţilor, Parchetul Militar, Autogara Iaşi-Vest.

Realizarea acestui proiect va contribui atât la accesul persoanelor rezidente, cât şi la o mobilitate mărita a celor nerezidente (în special cele din regiune) la servicii de sănătate, protecţie socială, educaţie.

“Mă bucur că reuşim iată, să depunem cel de-al treilea mare proiect din Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Creştere Iaşi. Îmi doresc să fie analizat cât mai repede şi să semnăm contractul de finanţare şi să continuăm să aducem cât mai mulţi bani din fondurile europene la Iaşi pentru dezvoltarea oraşului”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Documentaţia proiectului depusă de municipalitatea ieşeană numără 8124 de pagini şi cântăreşte aproximativ 40 de kilograme. Valoarea totală investiţiei este de 20,288 milioane euro şi este suportată în cea mai mare parte de fondurile europene nerambursabile. Realizarea efectivă a modernizărilor va dura, conform proiectului, 23 de luni.

Axa Est – Vest în cifre

1) Modernizarea reţelei stradale vizează refacerea a 6,3 kilometri de drum cu o suprafaţă totală de carosabil de 123.421,24 mp şi cuprinde următoarele străzi:

– Şos. Păcurari (L= 1.815 ml; S= 42.462 mp),

– Str. Păcurari (L= 1.953 ml; S=31.418,64 mp),

– Piaţa Mihai Eminescu (L=302 ml; S= 7.712 mp),

– Bd. Independenţei (L=1.248,10 ml; S= 27.458,20 mp),

– Str. Elena Doamna (L=1.012 ml; S=14.370,40  mp).

2) Refacerea şi modernizarea tramei stradale

3) Reabilitarea trotuarelor aferente străzilor reabilitate, pe o suprafaţă de 33.403,62 mp;

4) Crearea de piste de biciclişti aferente străzilor reabilitate pe o suprafaţă de 7.535,12 mp

5) Îmbunătăţirea sistemului de marcaj rutier, prin realizarea a:

– 35,39 km de marcaje rutiere longitudinale simple şi duble;

– 2.720 mp de marcaje rutiere  transversale;

– 435 bucăţi de semne rutiere şi montarea acestora.

6) Construirea unui pasaj subteran (pasajul Mihai Eminescu), cu o lungime de 286,4 metri, o lăţime de 10 m şi o înălţime de 5m, având două benzi pe fiecare sens de circulaţie (cu o laţime de 3,5 m fiecare şi 2 trotuare cu o laţime de 1,5 m de o parte şi de alta a părţii carosabile) şi rampe de acces dinspre str. Păcurari şi blvd. Independenţei.

7) Reabilitarea liniei de tramvai de pe strada Elena Doamna: 1.184 ml cale simplă.

8 ) Reamenajarea spaţiilor verzi existente: 10.671,90 mp

Comments

commentsTrackbacks / Pings
*