Prima zi de şcoală la Iaşi – toamna se numără bobocii!

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/09/2010

Clopoţelul sună pentru un nou an şcolar pe 13 septembrie. La Iaşi, 2020 de copii vor intra în grupa mică la grădiniţă, iar peste 2300 de mici învăţăcei vor păşi pentru prima dată într-o sală de clasă. Municipalitatea a cheltuit 6,5 milioane lei pentru ca instituţiile de învăţământ să îşi primească elevii în cele mai bune condiţii.

Luni, 13 septembrie, şcoala îşi deschide din nou porţile şi la Iaşi. Peste 57.000 de elevi, 9300 de preşcolari şi peste 3500 de cadre didactice vor păşi pragul celor 109 instituţii de învăţământ din municipiu.

Începutul de an şcolar aduce în şcolile şi liceele din municipiul Iaşi 92 de noi grupe de clasa I şi 160 de clasa a IX-a, municipalitatea încheind la timp lucrările de curăţenie şi igienizare a spaţiilor de învăţământ.

La cele 29 de grădiniţe cu program prelungit şi cele 27 cu program normal vor începe activitatea 2020 de preşcolari la grupa mică, 2388 la grupa mijlocie, 2385 la grupa mare şi alţi 2551 de preşcolari la grupa pregătitoare.

6,480 milioane de lei investiţi în infrastructura şcolară

Municipalitatea ieşeană a alocat în bugetul pe 2010 suma de 6.480 milioane de lei pentru lucrările de investiţii în infrastructura şcolară şi 332.000 de lei pentru lucrările de igienizare.

În acest an au fost finalizate consolidarea şi reabilitarea corpului vechi de la Grupul Şcolar Agricol “Vasile Adamachi”, grădiniţa cu program prelungit PP 21 amenajată în fostul sediu al Secţiei 1 de Poliţie din cartierul Alexandru cel Bun, grădiniţa PP 12 din Podu Roş, dar şi lucrările de faţadă, curţile interioare, împrejmuirea şi reabilitarea cantinei de la Colegiul Naţional “Costache Negruzzi”.

Pe lista de investiţii din acest an se mai află printre altele continuarea şi finalizarea lucrărilor la sala de sport a şcolii generale nr. 22 “Bogdan Petriceicu Haşdeu”, construirea unor noi sedii pentru grădiniţele cu program prelungit PP 5 de pe str. Sf. Sava şi PP 4 – de pe str. Sf. Andrei, dar şi lucrări de reabilitare la şcoala 17 – Ion Creangă din Păcurari, grădiniţa PP 22 din Tătăraşi. Nu în ultimul rand, se doreşte finalizarea lucrărilor de reabilitare la grădiniţele cu program prelungit PP 24 din cartierul Mircea şi PP 3 de pe bulevardul Socola.

“Colaborăm în mod constant şi eficient cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi am reuşit să îmbunătăţim continuu infrastructura şcolară. Ştim că există multe cereri din partea părinţilor pentru grădiniţe cu program prelungit, precum şi faptul că unele grupe au un număr mare de copii, de aceea avem toate aceste lucruri în vedere în strategia noastră investiţională din anii următori.” – a declarat Dumitru Tomorug, şeful Direcţiei Investiţii din cadrul primăriei Municipiului Iaşi.

Primăria Municipiului Iaşi are în vedere pentru anul viitor proiectele tehnice pentru construirea a 2 noi grădiniţe, 2 noi campusuri şcolare la Gr. “Şc. Stefan Procopiu” şi Gr. Şc. “Constantin Brâncuşi”, dar şi extinderea Liceului Miron Costin.

Lucrări de întreţinere în toate şcolile din municipiu

În ciuda unui buget local, serios afectat pe fondul crizei economice şi a constrângerilor impuse de Guvern, primarul Gheorghe Nichita a promis ca investiţiile în şcoli vor continua în municipiul Iaşi. “Atenţia noastră este îndreptată şi asupra condiţiilor din liceele de prestigiu ale Iaşului şi a şcolilor din cartierele municipiului. De când sunt primar am impus alocarea de fonduri pentru toate şcolile din cartier, am alocat cei mai mulţi bani pentru învăţământ. Elevii trebuie să aibă aceleaşi condiţii de studiu. Banii ieşenilor trebuie gestionaţi pentru ieşeni şi pentru copiii lor. Sperăm ca toate lucrurile bune care s-au întâmplat în Iaşi să fie model pentru cei care construiesc noua lege a educaţiei” – afirmă primarul municipiului Iaşi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*