[VIDEO] Prima pistă de biciclete a fost inaugurată la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/09/2010

Alături de primarul Gheorghe Nichita, la inaugurare au fost prezenţi câteva zeci de fani ai mersului pe bicicletă, printre care cunoscutele vedete TV Septimiu Sărăţeanu, Laura Cosoi, Corina Caragea sau actorii Adrian Păduraru, Adi Cărăuleanu, Dionisie Vitcu, Sergiu Tudose.

Primăria Municipiului Iaşi a inaugurat miercuri, 22 septembrie, prima pistă de biciclete din oraş. Pista, cu o lungime totală de 11 km, este amenajată pe traseul Tudor Vladimirescu – Podu de Piatră, Splai Bahlui Stâng, pe 7 tronsoane, cu lungimi aferente după cum urmează: Bucşinescu – Pod Tudor Vladimirescu: 1360 m, Bulevard D. Mangeron: 2746 m, Bulevardul Chimiei: 664 m, Splai Bahlui Mal Stâng: 2496 m, Aleea Gh. Alexa: 1130 m , Splai Bahlui – Bulevardul Tudor Vladimirescu: 710 m , Aleea V. Petrescu: 1894 m

Realizarea pistei de biciclete reprezintă una dintre etapele incluse în campania de promovare a utilizării bicicletei ca mijloc de transport alternativ, „BiciCOOLtura – Iubesc să biciclesc!”

Prin această campanie, Primăria Municipiului Iaşi doreşte să reducă efectele negative ale utilizării maşinilor personale (blocaje în trafic la orele de vîrf, poluare fonică, emisii de noxe, creşterea duratei medii a călătoriilor, costuri mărite cu combustibilul şi întreţinerea maşinii) şi să mărească gradul de conştientizare a beneficiilor utilizării unui mijloc alternativ de transport – bicicleta.

Astfel, tinerii, elevi şi studenţi, sunt invitaţi să contribuie la schimbarea în bine a oraşului, bicicleta fiind prezentată ca o alternativa modernă, plină de atitudine, COOL.

„Ne dorim ca prin această campanie să realizăm o nouă etapă în transformarea Iaşului într-un oraş cu adevărat european, civilizat, responsabil, curat şi modern. Campania de promovare îi are ca ţintă mai ales pe tineri, ca principali beneficiari dar şi ca principal factor al schimbării, prin forţa, energia şi dorinţa lor de schimbare”, a declarat Primarul Municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita.

Campania de promovare „BiciCOOLtura – Iubesc să biciclesc!” pune accent atît pe avantajele ecologice (aer mai curat, sănătate, un mediu de viaţă mai bun, un oraş mai plăcut) cît şi pe ideea că mersul pe bicicletă reprezintă o atitudine COOL.

Logo-ul şi sloganul fac apel la modul de viaţă şi inventivitatea tinerilor, publicul ţintă al campaniei. Astfel, logoul a fost creat prin inventarea unui nou cuvânt, „BiciCOOLtura”, în care accentul cade pe COOL – în trend, modern – o caracterizare pe care orice tînăr o doreşte iar cele două litere “OO” din interiorul cuvîntului COOL au devenit roţile unei biciclete pe care pedalează, cu o atitudine relaxată, un biciclist.

Totodată, sloganul „Iubesc să biciclesc!” atrage prin inventivitate şi sugerează o stare caracteristică tinerilor – Iubirea, pentru că această campanie urmăreşte tocmai acest lucru – ca ieşenii „să se îndrăgostească” de bicicletă.

Lucrările la pista de biciclete au constat în: montare borduri, strat balast pentru completare la cotă, strat de nisip inclusiv preluare denivelari în grosime de 2 – 5 cm, montare pavele autoblocante, sau, după caz, curăţirea suprafeţelor, efectuarea marcajului longitudinal de delimitare a sensurilor de circulaţie, montarea semnalizării rutiere specifice.

Traseul pistei de biciclete acoperă o zonă însemnată, cu un trafic intens, ce face legătura între Complexul studenţesc Tudor Vladimirescu şi alte noduri (Podu Roş, Podul de Piatră), fiind o zonă în care se află numeroase instituţii de învăţământ, cât şi o zonă de recreere.

Realizarea pistei de biciclete din Iaşi face parte din campania de promovare a mersului pe bicicletă ca mijloc alternativ de transport, “BiciCOOLtura – Iubesc să biciclesc!”. În cadrul campaniei vor mai fi organizate şi demonstratii şi concursuri de biciclete precum şi sesiuni de informare asupra beneficiilor utilizării bicicletei, în şcoli, licee şi universităţi din Iaşi.

“BiciCOOLtura – Iubesc să biciclesc!” este inclusă în proiectul  ARCHIMEDES (Achieving Real CHange with Innovative transport MEasures Demonstrating Energy Savings), parte a programului  FP 7 – Civitas Plus.

Proiectul ARCHIMEDES este elaborat de un consorţiu de oraşe din care fac parte Municipiul Iaşi,  Aalborg (Danemarca), Brighton (Marea Britanie), San Sebastian (Spania), ca „leading cities” şi Monza (Italia) şi Usti nad Labem (Cehia) ca „learning cities”, fiind aprobat de Comisia Europeană, Directoratul Transport şi Energie.

Din Proiectul ARCHIMEDES mai fac parte şi echiparea a 30 de autobuze cu instalaţii GPL, implementarea sistemului de ticketing automat, sistemele GPS de control al traficului, cât şi panourile de afişaj în timp real, echiparea a 10 microbuze cu sisteme speciale pentru persoanele cu dizabilităţii, construirea a 40 de statii pentru acestea, cît şi echiparea intersecţiilor semaforizate cu sisteme speciale de avertizare pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale.

Bugetul total al proiectului este de aproximativ 4.700.000 milioane de euro, din care aproximativ 55% reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de Comisia Europeană.


Mesajele campaniei „BiciCOOLtura – Iubesc să biciclesc!”

SUNT LIBER ŞI INDEPENDENT: prin utilizarea bicicletei se reduc blocajele din trafic, se scurtează timpul de deplasare iar pe locul unei singure maşini pot fi parcate 30 de biciclete;

RESPIR AER CURAT şi SUNT SĂNĂTOS: un studiu realizat în Graz, Austria, a demonstrat că, prin reducerea cu o treime a ponderii transportului cu maşina, emisiile de dioxid de carbon au scăzut cu 36%;

SUNT EFICIENT ŞI ECONOMIC: utilizînd bicicleta se evită costurile de întreţinere a autoturismelor, taxele de înmatriculare şi revizii, în timp ce bicicleta nu foloseşte combustibil, piesele de schimb sunt mai ieftine decît cele ale maşinilor iar service-ul poate fi făcut şi acasă;

SUNT EUROPEAN: în multe din marile oraşe ale Olandei, transportul este asigurat în proporţie de peste 40% de biciclete; managerii, studenţii şi funcţionarii din marile oraşe ale Uniunii Europene aleg să meargă la serviciu sau la micile cumpărături cu bicicleta;

ATENŢIE LA BICICLIŞTI: este important ca toţi participanţii la trafic să conştientizeze faptul ca sîntem parteneri, că respectîndu-ne reciproc şi protejîndu-ne vom ajunge în siguranţă la destinaţie; se urmăreşte astfel conştientizarea a 40% dintre şoferi de apariţia unei noi categorii de participanţi la trafic – bicicliştii.

[flv:/_flv/pista_biciclete_inaugurare.flv 480 360]

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*