Pregătiri pentru un nou proiect cu fonduri UE: amenajarea plajei Nicolina

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/11/2013

Primăria Iaşi a început să pregătească, la propriu, terenul pentru demararea unui nou proiect cu finanţare europeană: „Amenajarea Plajei din zona Nicolina”.

Primele demersuri

Municipalitatea intenţionează să demoleze construcţiile existente în incinta Plajei Nicolina, Serviciul de Arhitectură şi Urbanism eliberând deja autorizaţiile necesare acestui demers. Prin evacuările ce vor urma, zona va fi eliberată de sarcini, îndeplinindu-se astfel condiţiile pentru vizita de evaluare a Comisiei Europene. Aflat pe lista de rezervă a proiectelor cu finanţare europeană, obiectivul de investiţii „Amenajarea Plajei din zona Nicolina” presupune costuri estimate la peste 20 milioane de lei, mare parte din această sumă urmând să fie fonduri europene nerambursabile.

Luna trecută, plenul Consiliului Local a aprobat o rectificare de buget pentru introducerea cotei parte de TVA aferentă co-finanţării pe care trebuie să o asigure municipalitatea ieşeană, cheltuială care a devenit între timp eligibilă.

plaja-nicolina

Proiect balnear

Reabilitarea zonei de agrement Nicolina şi a Spitalului de Recuperare va fi făcută în mai multe etape. Într-o primă fază, prin acest prim proiect, lucrările de construcţie şi modernizare vor cuprinde o clădire pentru agrement şi tratament, o construcţie funcţională, duş, două bazine exterioare, amenajarea unei plaje pe nisip. Totodată, vor fi realizate alei pietonale, un gard de împrejmuire, spaţii verzi, dar va fi amenajată şi o parcare. Prin implementarea proiectului, se va realiza o valorificare optimă a apelor sulfuroase existente în zonă, astfel planul propus fiind relevant pentru turismul balnear și turismul de week-end.

Într-o etapă ulterioară se vor executa şi lucrări de extindere a Spitalului de Recuperare, realizarea de săli de fitness, Spa şi agrement. Totodată sunt prevăzute şi lucrări de infrastructură în zonă, pentru facilitarea accesului la această bază. În final, proiectul amplul de modernizare a Plajei Nicolina şi extindere a Spitalului de Recuperare, plus crearea de facilităţi turistice, va presupune o finanţare de aproximativ 45,7 milioane euro.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*