Pregătiri pentru Sărbătorile de Iarnă la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/12/2010

Ieşenii vor avea parte şi în acest an de revelion în stradă cu foc de artificii şi concerte, după ce bugetul sărbătorilor de iarnă propus de municipalitate a trecut de votul Consiliului Local.

Consilierii PSD şi PNL au votat în favoarea proiectului de hotărâre şi programului de sărbători care prevăd printre altele un concert tradiţional de Crăciun, Carnavalul Copiilor, serbările în cartiere sau festivalul folcloric “Datini şi obiceiuri de iarnă”. Cei care s-au opus au fost consilierii Partidului Democrat Liberal, cu 11 voturi din totalul de 26 de voturi exprimate.

Primarul Gheorghe Nichita a arătat că anul acesta sunt mai puţini bani comparativ cu ediţiile din ceilalţi ani, din cauza crizei economice, făcând apel la oamenii de afaceri din Iaşi să dea, prin sponsorizări şi parteneriate, o mână de ajutor la organizarea Sărbătorilor de Iarnă.

“Ne-am dorit ca în ciuda tuturor greutăţilor să putem organiza aşa cum se cuvine aceste sărbători de iarnă pentru ieşeni. Cred că în actualul context, revelionul organizat în stradă se va bucura de o participare numeroasă, pentru că în momentele de cumpănă românii şi ieşenii au fost mereu uniţi. Vom avea şi cu această ocazie tradiţionalul foc de artificii, dar durata acestuia va fi mai mică, probabil de 15 minute, din considerente financiare” – a declarat Gheorghe Nichita.

Pentru programul lunii decembrie, Primăria Municipiului Iaşi a prevăzut cheltuieli de aproximativ 1 milion de lei, în timp ce pentru manifestările prilejuite de ziua de 24 ianuarie sunt rezervaţi aproximativ 500.000 lei.

Programul Sărbătorilor de Iarnă la Iaşi

Propunerea de program a Sărbătorilor de Iarnă făcută de municipalitate cuprinde manifestări ştiinţifice, culturale, artistice, sportive, de divertisment, târguri tradiţionale şi acţiuni caritabile pentru familii şi persoane aflate în dificultate: “Serbările de iarnă în cartiere”, “Carnavalul copiilor”, “Târgul Cadourilor tradiţionale de Crăciun”, Festivalul folcloric “Datini de iarnă”, concert de colinde susţinut de corul “Tempus”, Seara Excelenţei Ieşene, Gala Laureaţilor Sportului ieşean, Iaşi Christmas Parade, Concertul de Crăciun “Best of Vienna”, Serbarea Pomului de Crăciun şi Revelionul 2011 în stradă.

Primăria Municipiului Iaşi a cumpărat de la Ocolul Silvic 6 brazi de mari dimensiuni şi 50 de arbuşti tuia în ghivece pentru a împodobi oraşul. Brazii vor fi montaţi şi împodobiţi în Parcul Copou, Piaţa Unirii, esplanada din faţa Palatului Culturii, esplanada Oancea şi Piaţa Voievozilor, precum şi în faţa Palatului Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iaşi. Cei 50 de arbuşti tuia vor fi de asemenea împodobiţi cu instalaţii de Crăciun, ei urmând a fi amplasaţi pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, ca şi anul trecut.

Iluminatul festiv de sărbători va fi pornit pe 15 decembrie, acesta acoperind principalele cartiere ale Iaşului.

Nu vor lipsi nici colindătorii, ansamblul de la Monor ( judeţul Bistriţa Năsăud ) anunţându-şi deja prezenţa la Palatul Roznovanu pentru a transmite primarului Gheorghe Nichita şi ieşenilor urările tradiţionale de Sărbători. Ansamblul de la Monor va susţine un concert în Parcul Copou, pe data de 17 decembrie, de la orele 17.30.

Pe 17 şi 18 decembrie va avea loc a 43-a ediţie a festivalului folcloric “Datini şi obiceiuri de iarnă”, la ediţia din acest an participând peste 500 de colindători din alaiuri reprezentative ale judeţelor Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Iaşi, Sibiu, Suceava şi Vaslui.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*