Pregătiri pentru începerea noului an şcolar

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/08/2019

În Municipiul Iași sunt înscriși în sistemul de învățământ 52.600 de elevi în 69 de unități școlare. Toate unitățile școlare au autorizație sanitară de funcționare.

Educația rămâne în continuare prioritate pentru municipalitatea ieșeană. Primarul Mihai Chirica a făcut o scurtă prezentare a pregătirilor pentru noul an școlar și a dat asigurări ieșenilor că municipalitatea va continua să „investească permanent sume importante de bani pentru ca grădinițele și școlile din municipiu să ofere condiții de studiu dintre cele mai bune copiilor”. „Învățământul rămâne prioritatea administrației locale. În ciuda tuturor neajunsurilor create sau întreținute de autoritățile centrale, continuăm să ne facem datoria față de Educație, fiindcă numai cu cetățeni educați ne vom putea menține și consolida locul în țară și în lume. Iar rezultatele se văd an de an: suntem mereu printre primii la evaluarea națională, la bacalaureat și la numărul de olimpici. Alocarea totală în bugetul local pe 2019 pentru învățământ este de circa 65 milioane lei. În ceea ce privește programul de investiții pe acest an, din 11.669.200 lei, o sumă de 9.987.700 lei este repartizată pentru reabilitări și reparații capitale, 901.000 lei pentru dotări și 660.500 lei pentru proiecte și studii”, a declarat Mihai Chirica.
Edilul a mai menționat faptul că Primăria a demarat un proiect de realizare de terenuri de sport pentru 17 școli și licee (trei sunt finalizate, iar pentru celelalte 14 terenuri de sport din această listă a fost semnat recent un contract de proiectare). La acestea se adaugă sumele alocate pentru bursele Pro Ruralis, un fond local pentru cercetare și inovare, un program local de evitare a abandonului școlar („ROSE Iași”), olimpiade și concursuri, premieri, proiectarea și execuția de lucrări de modernizare pentru creșe, precum și intervențiile punctuale ale Citadin SA, Servicii Publice SA și Salubris SA la unitățile de învățământ.

Curse speciale și abonamente CTP pentru elevi și studenți

Compania de Transport Public (CTP) va pune la dispoziția elevilor și studenților un număr de curse speciale destinate exclusiv lor. Astfel, începând de luni, 9 septembrie, CTP va mobiliza zece unităţi suplimentare, după cum urmează: pe traseul de tramvai nr. 3 (Dancu – Tătăraşi – Gară) vor circula 3 unităţi suplimentare, pe traseul de tramvai nr. 8 (Baza 3 – Tudor Vladimirescu – Copou) o unitate suplimentară, pe traseul de tramvai nr. 9 (Tehnopolis – Podu Roș – Copou) două unități suplimentare, pe traseul de autobuz nr. 42 (CUG I – Tudor Vladimirescu – Copou) trei unități suplimentare, iar pe traseul de autobuz nr. 36 (Dacia – Gară – Copou – Breazu) două unități suplimentare. În plus, CTP asigură abonamente cu preț redus pentru elevi pentru 7.656 de beneficiari.
În altă ordine de idei, începând cu data de 9 septembrie, CTP va introduce un traseu nou, spre Miroslava. Noul traseu 23 va avea următorul itinerariu: Podu Roș – Pod Nicolina – Tudor Neculai – șoseaua Voinești – Centrul Maternal – Complex Sun City. Traseul va fi deservit de două autobuze, cu o frecvență de 30 de minute de la Complex Sun City.

Acțiune caritabilă pentru copiii din familiile defavorizate

Cu ocazia începerii anului şcolar, municipalitatea organizează a VIII-a ediție a acţiunii cultural-caritabile „Copii de nota 10”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 7 septembrie, la ora 11.00, în Parcul Expoziţiei, și se adresează copiilor familiilor defavorizate din clasele 0-VIII, care au domiciliul în Municipiul Iaşi. Astfel, 550 de copii provenind din familii defavorizate vor primi ajutoare de urgenţă în natură, constând în câte un rucsac cu rechizite şcolare și dulciuri. Valoarea totală a unui rucsac este de 125 lei, costul tuturor pachetelor fiind de circa 68.750 lei. Acţiunea are drept scop diminuarea fenomenului de abandon şcolar.

Lapte, corn și mere pentru elevi, în următorii trei ani

Primăria a finalizat licitația pentru achiziționarea produselor din Programul pentru Școli al României (Laptele și Cornul), anume pentru produse de panificație, lapte și mere. Licitația a avut o prevedere bugetară de 18.289.982,24 lei. Contractul – cadru este încheiat pe trei ani și va acoperi anii școlari 2019-2020 și 2020-2021. Pentru loturile de lapte a câștigat compania Dorna Lactate, pentru loturile de panificație Vel Pitar, respectiv Asocierea Agropan Impex – Patisgal, iar pentru loturile de mere Agropan Impex..

Comments

comments

Categoria: educatie

Cuvinte cheie: , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*