Pregătiri pentru deszăpezire

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/11/2010

Comandamentul de iarnă a intrat în acţiune la Iasi pentru verificarea utilajelor şi achiziţiile de materiale antiderapante.

Societăţile municipalităţii se pregătesc pentru programul de iarnă. Se verifică în acest sens utilajele care vor interveni în deszăpezire şi se refac stocurile de antiderapant.

Primarul Gheorghe Nichita a cerut săptămâna trecută urgentarea acestor proceduri pentru ca primele ninsori să găsească echipele de intervenţie la capacitate maximă. În primul rând, municipalitatea a alocat fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţii comandamentului de iarnă. „În ciuda greutăţilor financiare ale bugetului local, am decis să disponibilizăm sumele necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a acţiunilor de deszăpezire. Trebuie să păstrăm oraşul funcţional în timpul perioadei de iarnă. Am analizat necesarul de material antiderapant şi stocurile actuale şi am cerut urgentarea completării cantităţilor până la prima ninsoare”, a precizat primarul Gheorghe Nichita. La nivelul săptămânii trecute în depozite erau 5 tone de clorură de calciu dintr-un necesar de 9 tone, 3000 de tone de nisip din cele 5000 de care este nevoie şi 990 tone de sare, estimările necesare fiind de 3800 de tone. În principal, stocurile de material antiderapant sunt deţinute de Citadin SA care se va ocupa de îndepărtarea zăpezii de pe străzi. În activitatea de deszăpezire sunt implicate şi societăţile Salubris SA, care va avea în sarcină trotuarele şi Servicii Publice SA care va interveni în parcuri şi alte alei pietonale. În total, pentru activitatea de deszăpezire au fost alocate 5 milioane lei, urmând ca în funcţie de condiţiile meteo şi de amploarea intervenţiilor, suma să fie suplimentată sau redusă.

Pe de altă parte, în atenţia municipalităţii se află şi funcţionarea CET Iaşi pe perioada de iarnă. Căldura ieşenilor, spun autorităţile este garantată cel puţin o lună jumătate, stocurile de cărbune şi păcură prezente în depozite fiind suficiente pentru această perioadă. Mai mult, municipalitatea a propus Romgaz un nou grafic de eşalonare a datoriilor pentru a garanta şi furnizarea neîntreruptă a gazului metan necesar centralei ieşene.

Comments

comments1 Comentariu

  1. Silviu

    Salubris asta pana asteapta iarna ca sa se ocupe si sa mai mature un pic si prin alte cartiere cum ar fi nicolina 1,2 podu ros,cantemir,mircea sau alte cartiere intens populate? ca eu numai prin copou,independetntei si pe stefan atat ii vad…ar fi o idee sa fie si ei verificati de cineva ca atunci cand trec prin cartiere fac treaba de mantuiala si nu matura decat in zonele cele mai vizibile,adica pe strada principala,iar pe alea mai mici le lasa.Asa ca la noi in romania.
*