Precizări privind unele proiecte de hotărâre de CL inițiate de PNL

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/05/2019

Având în vedere informațiile vehiculate de un grup de aleși liberali potrivit cărora PNL a câștigat definitiv în instanță dreptul de a introduce 40 de proiecte de hotărâre pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu Local, conducerea Primăriei Municipiului Iași este obligată să facă mai multe precizări.

Înainte de toate, menționăm că decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs, lucru care va fi realizat în perioada imediat următoare. În al doilea rând, nu este vorba de 40 de proiecte de hotărâre, ci doar de 17.

Pe de altă parte, în fond, primarul nu se va opune niciodată includerii pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu Local a inițiativelor consilierilor locali, indiferent de culoarea lor politică, și nici altor inițiative cetățenești, dacă acestea respectă condițiile stabilite de Legea 215 / 2001 a Administrației publice locale. Dimpotrivă, primarul va susține aceste inițiative, dacă acestea sunt legale, oportune și servesc intereselor comunității ieșene.

Din păcate, consilierii locali Etienne Ignat și Răzvan Timofciuc, fiind prea ocupați cu procesele în instanță, nu au observat faptul că unele dintre inițiativele acestora au fost deja aprobate prin decizii legale ale primarului, precum premierea elevilor care au obținut rezultate deosebite la Evaluarea Națională și la examenul de Bacalaureat, realizarea Documentației de Avizare a lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea Casei Berthelot; reabilitarea și dotarea pârtiei de ski și înființarea unui skate park etc. De asemenea, cei doi consilieri nu au înțeles că unele inițiative sunt de competența altor autorități ale statului, iar primarul nu poate obliga consilierii locali să se substituie unor instituții oficiale cu atribuții legale foarte clare în domeniul respectiv, de exemplu stabilirea de sensuri giratorii pe diferite artele ale orașului, decizie de competența Biroului Rutier al Poliției Municipiului Iași, adică a Ministerului Afacerilor Interne.

Consiliul Local este suveran în a aproba sau respinge proiectele de hotărâre, nicidecum primarul, care nu este nici măcar obligat să participe la ședințele de Consiliu Local, acesta având doar statutul de invitat. Consilierii locali au dreptul de iniția proiecte de hotărâre, însă primarul nu poate pune pe masa Consiliului Local decât inițiativele legale și fundamentate.

Nu putem să nu remarcăm faptul că cei doi consilieri locali, Etienne Ignat și Răzvan Timofciuc, în loc să urmărească demararea unor inițiative utile comunității urmând procedurile legale, uzează abuziv de instanțele judecătorești, crezând că în acest fel vor avea câștig de cauză. În context, îi rugăm pe cei doi consilieri să ne explice cum putem pune pe ordinea de zi a Consiliului Local un proiect de hotărâre privind taxele și impozitele pe anul 2017 acum, în 2019!

Precizăm că după finalizarea actului de justiție în acest proces, vom duce la îndeplinire decizia instanței, fără alte comentarii, lăsând plenul Consiliului Local să hotărască asupra acestor proiecte de hotărâre în conformitate cu prevederile legale.

În concluzie, nu putem să nu constatăm că în loc să se preocupe de adevăratele probleme ale orașului și să ofere soluții oportune și legale, aleșii liberali și-au făcut o rușinoasă obișnuință din a-i dezinforma pe ieșeni, unii dintre aleși ajungând chiar să-și creadă propriile minciuni!

Comments

comments

Categoria: Consiliul Local

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*