Poliţia locală preia poliţiştii rutieri şi cei de ordine publică

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/07/2011

Ministerul Administraţiei şi Internelor propune ca agenţii poliţiei naţionale care se ocupă cu ordinea publică şi activitatea rutieră să fie preluaţi de poliţiile locale, din subordinea primăriilor. La Iaşi, aproximativ 100 de agenţi ar trebui să intre în cadrul Poliţiei Locale. Conform proiectului, poliţia locală se va ocupa integral de activitatea de poliţie rutieră şi de ordine publică, preluând inclusiv cele şase secţii de poliţie de la nivelul municipiului. Poliţia statală va râmăne doar cu activitatea judiciară, cercetarea şi întocmirea dosarelor pentru infracţiuni şi trimiterea acestora în judecată.

Proiectul de restructurare a structurilor poliţiei naţionale a fost discutat în această săptămână de Ministrul Administraţiilor şi Internelor şi primarii marilor oraşe din ţară. Prezent la întâlnire, primarul Gheorghe Nichita a atras atenţia finanţării poliţiştilor care vor fi preluaţi. „În acest moment, bugetele locale nu au resursele pentru a acoperi salariile şi finanţarea activităţii pentru poliţiştii pe care îi vom prelua. De aceea este foarte important ca transferul să prevadă şi resursele financiare. S-a discutat ca finanţarea să se facă două treimi de la minister şi o treime de la bugetul local”, a explicat primarul Gheorghe Nichita.

Pentru municipiul Iaşi, la Poliţia locală ar urma să fie transferaţi 100 de agenţi ai poliţiei naţionale, 30 de la Poliţia Rutieră şi 70 de agenţi care desfăşoară activităţi de patrulare şi de păstrarea liniştii şi ordinii publice. Deocamdată, modificarea legislativă este la stadiul de proiect, ministerul urmând ca în urma consultărilor să definitiveze proiectul şi apoi să îl supună dezbaterii publice.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*