Plaja Nicolina va fi modernizată cu bani europeni

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/07/2011

Municipalitatea ieşeană are planuri îndrăzneţe pentru Spitalul de Recuperare şi Plaja Nicolina, cele 2 obiective urmând vor fi transformate într-o bază modernă de tratament cu ajutorul fondurilor europene. În acest sens Primăria Municipiului Iaşi pregăteşte documentaţia pentru acest nou proiect important ce va fi susţinut din fonduri europene nerambursabile.

Conform proiectului iniţiat de edilii ieşeni, se urmăreşte modernizarea spaţiului pentru structura de agrement din zona Nicolina, beneficiară a unei resurse naturale de sulf cu proprietăţi medicale benefice. Astfel, facilităţile de tratament vor fi extinse şi vor putea fi folosite şi iarna, vor fi construite două noi corpuri de clădire,  vor fi amenajate noi spaţii de agrement.

Noua construcţie va cuprinde spaţii pentru săli de tratament şi recuperare, săli de fitness, saună şi piscină acoperită, bazin de preparare a nămolului cu instalaţiile aferente, un cabinet medical cu un punct de prim ajutor şi alte funcţiuni specifice.

Zona de plajă pentru public va fi menţinută pe o suprafaţă cât mai mare cu delimitarea zonelor destinate femeilor şi a zonelor destinate barbaţilor, totodată avându-se în vedere  şi un spaţiu destinat copiilor, care să cuprindă un loc de joacă şi minipiscină, amplasat în zona destinată femeilor.

Master- Planul proiectului de modernizare şi extindere a Spitalului de Recuperare şi a Plajei Nicolina a fost aprobat în şedinţa de Consiliu Local din luna martie a acestui an. Documentaţia care stabileşte facilităţile şi modalitatea de extindere va sta la baza proiectului european ce urmează să fie depus spre finanţare în vara acestui an, iar perioada estimativă pentru încheierea contractului de finanţare este preconizată a fi în luna iunie a anului viitor, în timp ce lucrările se vor desfăşura pe parcursul a 18 luni.

Două etape de dezvoltare

Conform studiului realizat de o firmă din Bucureşti, pentru modernizare au fost identificate trei variante, fiecare cu avantaje şi dezavantaje. Municipalitatea a propus Consiliului Local aplicarea variantei nr 1 din Master Plan, cea care se pretează cel mai bine pentru accesarea de fonduri europene. Aceasta va fi doar Etapa I a modernizării urmând ca mai apoi, staţiunea de agrement să fie extinsă cu elemente din varianta a doua.

Concret, în prima variantă se va extinde spitalul cu două corpuri noi, vor fi reparate capital clădirile existente, va fi modernizată Plaja Nicolina pentru a putea fi folosită pe tot parcursul anului, vor fi realizate săli de fitness, Spa şi pentru agrement. De asemenea se prevede modernizarea infrastructurii rutiere din zonă prin lărgirea străzii Pantelimon Halipa la 4 benzi, realizarea unui pasaj pe sub calea ferată care să lege str. P.Halipa de Bd. Nicolae Iorga şi realizarea unei parcări subterane de 6000 mp.

În total, acest proiect necesită o finanţare de aproximativ 45,7 milioane Euro.

Pentru Etapa II de dezvoltare a zonei, proiectul se va extinde cu elemente din varianta a II propusă de consultant, care prevede capacităţi pentru turismul medical. Practic, prevede construirea a două hoteluri de câte 20 de etaje care să deţină toate facilităţile de agrement care să susţină activitatea de tratament şi recuperare. Pentru etapa a II-a a modernizării este necesară atragerea investitorilor privaţi care să realizeze spaţiile comerciale şi de agrement vizate în proiect.

Comments

comments1 Comentariu

  1. Este un proiect destul de costisitor, dar cred ca merita investitia. Sper sa reuseasca sa-l duca la bun sfarsit.
*