Pietonalul din Centru, gata în noiembrie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/10/2012

Primăria a demarat pregătirile pentru sezonul rece. Se încearcă finalizarea lucrărilor la pietonalul din faţa Mitropoliei până la instalarea iernii

Bulevardul Ştefan cel Mare a intrat într-o nouă fază de amenajare, imediat ce Sărbătorile Iaşului s-au încheiat. Astfel, transformarea bulevardului în pietonal continuă cu lucrările cuprinse pe porţiunea de la intersecţia cu strada Colonel Langa şi până la intersecţia cu strada I.C. Brătianu. Şi pe acest tronson va fi montată piatră cubică.

Cu fonduri europene

Lucrările din acest sector urmează să fie definitivate până la jumătatea lunii noiembrie. „Sperăm ca până la venirea sezonului rece, în preajma zilei de 15 noiembrie, să putem finaliza şi tronsonul din faţa Mitropoliei. Într-o primă etapă se lucrează la decaparea asfaltului de pe trotuare pentru a permite relocarea cablurilor de pe stâlpi şi montarea rigolelor de scurgere, urmând ca mai apoi să fie pavată strada cu piatră cubică”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Lucrările fac parte din proiectul de transformare a bulevardului într-o zonă pietonala de tip piaţetă, cu pavaj din piatră cubică. Pietonalul va avea rolul de a pune în valoare, din punct de vedere turistic, monumentele istorice, culturale şi religioase aflate în zona bulevardului Ştefan cel Mare, cum sunt Teatrul Naţional, Catedrala Mitropolitană, Palatul Roznovanu sau biserica Trei Ierarhi. Pietonalul Ştefan cel Mare face parte dintr-un program amplu al municipalităţii ieşene care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă. Prin proiectul „Dezvoltare reţea rutieră în zona istorică şi culturală a municipiului Iaşi” sunt reabilitate 16 străzi din zona Copou şi Centru, 3,7 kilometri de linie de tramvai şi aproximativ 20.000 metri pătraţi de spaţii verzi.

Pregătiri pentru sezonul rece

În paralel, Primăria Iaşi a demarat pregătirile pentru sezonul de iarnă. Miercuri, 17 octombrie, a avut loc licitaţia pentru contractarea a 5.000 de tone de sare necesare topirii zăpezii de pe carosabil. În perioada imediat următoare va fi efectuat un studiu de piaţă pentru a se cunoaşte posibilităţile de închiriere de la întreprinzătorii privaţi a autovehiculelor pentru deszăpezire. Tot în vederea măsurilor pentru intervenţii în caz de zăpezi abundente, Primăria intenţionează obţinerea de la Direcţia de Ape Prut a avizului necesar extracţiei a 10.000 de metri cubi de nisip din balastiera Cristeşti. De asemenea, începând cu 15 noiembrie, şantierele aflate în lucru vor intra în conservare. Primele semnale pe care le au meteorologii indică faptul că în luna noiembrie se vor înregistra temperaturi mai scăzute decât normalul pentru acea perioadă, ceea ce ar putea însemna ca primele manifestări ale iernii să se producă chiar din acea lună.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*