Patriarhul Daniel, ortodoxul realist

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/01/2012

CURIERUL DE IAŞI vă prezintă personalităţile care au primit titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Iaşi în ultimele două decenii.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a contribuit major la dezvoltarea dimensiunii spirituale a Iaşului.

Paşii către învăţământul teologic

Preafericirea Sa Doctor Daniel Ciobotea, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, născut în 1951 judeţul Timiş, este actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A fost ales ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007, fiind înscăunat în această demnitate la 30 septembrie 2007. Şcoala primară a urmat-o în satul natal, Dobreşti, iar gimnaziul în localitatea Lăpuşnic, judeţul Timiş. În anul 1966 începe cursurile liceale în oraşul Buziaş, pe care le continuă în municipiul Lugoj, la Liceul “Coriolan Brediceanu”. După absolvirea examenului de bacalaureat se înscrie ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde obţine Diploma de licenţă în teologie.

Perioadă intensă de studiu

În perioada anilor 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae; îşi continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). La data de 15 iunie 1979 îşi susţine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg, intitulată: “Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité”. Teza a fost pregătită sub îndrumarea a doi reputaţi profesori francezi: Gerard Ziegwald şi André Benoit şi a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor în teologie al Universităţii din Strasbourg. O formă lărgită a acestei teze a fost pregătită sub îndrumarea mentorului său, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae şi a fost susţinută la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti sub următorul titlu: “Teologie şi spiritualitate creştină. Raportul dintre ele şi situaţia actuală.” În urma examenului oral şi a susţinerii tezei, drd. Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor în teologie ortodoxă, cu acelaşi calificativ.

Recunoaşterea internaţională

În 1987 intră în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Înalt Preasfinţia Sa Doctor Daniel Ciobotea a fondat în 1990, Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” din Iaşi, iar în 1997, Institutul Cultural-Misionar TRINITAS. De asemenea a fondat numeroase publicaţii, a organizat diverse simpozioane, colocvii şi congrese, şi a iniţiat o serie de programe culturale şi educative. Este Membru titular al Academiei Internaţionale de Ştiinţe Religioase de la Bruxelles. Înalt Preasfinţia Sa a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale între care: Premiul “Emanuel Heufeder”, Germania, 1998; Premiul ecumenic al Institutului “Sf. Nicolae” din Bari, Italia, 2002; Premiul “Pro Humanitate” acordat la Berlin, în 2002; Doctor Honoris Causa al Universităţii Catolice “Sacred Heart”, Connecticut – S.U.A., 2003. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost distins cu titlul de Cetăţean de Onoare al Iaşului în 6 octombrie 2000.


” Mă autodefinesc ca un ortodox realist, nu ecumenist. Şi anume, într-o lume pluralistă din punct de vedere confesional, religios, nu putem să promovăm Ortodoxia prin izolare, ci prin dialog, prin cooperare. Mă consider a fi un ortodox realist, fără teamă de dialog”Daniel Ciobotea

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*