Peste 500 sute de participanţi la Parcul Educaţiei Nonformale

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/06/2015

IMG_5738În cadrul “Festivalului Internaţional al Educaţiei”, Primăria Municipiului Iaşi şi Fundaţia “Iaşi – Capitală Culturală Europeană” a organizat “Parcul Educaţiei Nonformale”. Pe perioada celor 10 zile ale festivalului, în Parcul Copou s-au desfăşurat activităţi cultural-artistice, educative şi sportive dedicate copiilor de grădiniţă, elevilor, studenţilor, dar şi ieşenilor care au dorit să-şi aducă aminte de copilărie.

Ateliere de Creaţie Plastică
Pe parcursul celor trei zile ale Atelierului de Creaţie Plastică, coordonat de Nicoleta Emacu, au participat 71 de copii cu vârste între 2 şi 16 ani, din diverse şcoli din Iaşi. Momentele atelierului au fost etapizate, prima activitate abordată fiind desenul la două mâini şi transformarea imaginii obţinute într-o compoziţie plastică. A urmat “Pictorul orb”, ce a constat în realizarea unui desen legat la ochi. În cadrul atelierului “Tricoul meu”, participanţii au pictat pe material textil pornind de la tematica FIE. “Triptic” a evidenţiat lucrul în echipă, câte trei copiii conlucrând pentru realizarea unei lucrări din 3 planuri, folosind tehnica mixtă: acrylice şi cariocă. Deschiderea atelierului a fost însoţită de un moment artistic – reprezentat dintr-o scenă din piesa “Tanti Rodica…se întoarce”, adaptare după “Vreau să ajung actor dar…mare”, realizat de beneficiarii centrului Difain CSA.

Să învăţăm să jucăm, jucăm să învăţăm
Asociaţia „Outventure” a propus o educaţie non-formală prin modelul  „learning to play, playing to learn” cu rezultate clare şi vizibile în dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor. Cei 306 participanţi şi-au dezvoltat abilităţile de logică, perspicacitate, atenţie şi folosirea simţurilor prin jocuri de logică şi gândire colaterale, folosind ca metodă puzzle-uri fizice, cu diferite nivele de complexitate. Un concurs inedit a fost cel de tipul „treasure hunt”, în care participanţii trebuiau să găsească o serie de 7 puncte pentru care primeau fotografii. La acele puncte au găsit indicii dintr-un puzzle, pe care îl uneau la final. Sub coordonarea Elenei Dornescu, copiii au participat şi la ateliere de „land-art”, creând artă din elemente din natură: pietre, crengi, frunze, flori sau la „Balance Rock Towers”, concurs de structuri din bucăţi de lemne colorate în echilibru.

O minte sănătoasă într-un corp sănătos
Concursul de jonglerii cu mingea de fotbal cu orice parte a corpului, exceptând mâna, organizat de Asociaţia Judeţeană de fotbal, a aliniat la startul celor 4 zile de concurs 85 de concurenţi de toate vârstele. Au participat de la copii de gradiniţă la studenţi şi chiar doamne trecute de prima tinereţe. Zilnic s-au organizat câte 3-4 întreceri ce au reunit la start cinci-şase concurenţi, câştigătorii întâlnindu-se în finală, cel mai bun primind mingea cu care s-a jonglat. Mingea a fost semnată de fotbalişti, foste glorii ale Iaşului sau arbitri, printre care şi Bimbi Rotărăscu, cel care are în palmares un meci antologic Italia – Spania din preliminariile Campionatului European. Toţi concurenţii au primit tricouri cu logo-urile FIE, calendare, pixuri, insigne, fotografii şi postere cu fotbaliştii CSMS Iaşi. Demn de remarcat este faptul că o minge pusă în joc ca premiu a plecat la Piteşti, juniorii de la FC Arges, prezenţi la Iaşi la un turneu zonal, participând in corpore la concursul de jonglerii.

Ateliere meşteşugăreşti
Activitatea s-a adresat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani. Folosind împletituri din fibre vegetale prin tehnica nodurilor, elevii  au executat brăţări din fire din bumbac având ca accesorii mărgele din lemn sau sticlă, obiecte decorative din sfoară de iută – zodiace, bufniţe. Folosind tehnica  inserţie cu fir metalic, elevii au decorat lemnul şi au executat diferite încrustaţii simple în lemn sau decorarea acestuia cu fir metalic. În paralel, fetele au învăţat tehnici de lucru în domeniul mărgelitului cu motive simple populare şi au executat diferite podoabe tradiţionale: zgârdane, brăţări.

Lecţii de pian interactive
Sub îndrumarea profesoarei Mihaela Chirnoagă, de la „Sound Art Studio”, zeci de copii prezenţi în Parcul Copou au participat interactiv la o lecţie demonstrativă de pian. Momentul artistic a fost completat de un scurt program la pian, în interpretarea elevei de 9 ani Daria Axinia.

Sesiuni demonstrative de jocuri logice/ Mind Lab
Pe perioada festivalului s-au organizat sesiuni demonstrative de jocuri logice “Mind Lab”, ce se bazează pe o metodă educaţională inovatoare de dezvoltare a gândirii copiilor cu vârsta între 4 şi 14 ani. Metodologia “Mind Lab” a implicat copiii într-un joc de gândire, aceştia învăţând sã aplice cunoştinţele însuşite prin experienţa jocului în alte momente din viaţa reală.

În paşi de dans
Pentru cei care au dorit să valseze sau să înveţe paşii de tango, instructorii de la “The Sky” au organizat cursuri de dans.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*