Pasajul Octav Băncilă, finalizat în decembrie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/05/2015

Miercuri, 6 mai 2015, Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi, a avut o întrevedere cu reprezentanţii societăţii Conest, constructorul care efectuează lucrările la pasajul Octav Băncilă, parte integrantă a proiectului european Axa de Dezvoltare Nord – Sud.

 

pasaj bancila (17)_resizeŞi strada Toma Cozma
Discuţia purtată la Palatul Roznovanu a vizat stadiul actual al lucrărilor aferente pasajului Octav Băncilă, dar şi cele privind reabilitarea străzii Toma Cozma. Reprezentanţii Conest au dat asigurări că toate lucrările contractate în cadrul celor două obiective vor fi încheiate până la sfârşitul acestui an. Mai exact, lucrările pe strada Toma Cozma vor fi finalizate până la începerea anului şcolar, iar lucrările de la pasajul Octav Băncilă vor fi încheiate până cel târziu la 15 decembrie 2015. Primarul Gheorghe Nichita a insistat ca aceste termene să fie respectate, în aşa fel încât importanta investiţie de infrastructură rutieră reprezentată de pasajul Octav Băncilă să se concretizeze cât mai repede. ”Este foarte important ca lucrările de modernizare a străzii Toma Cozma să fie finalizate până la 15 septembrie. Am subliniat acest aspect şi în discuţiile cu cei de la Conest, ştiindu-se faptul că respectivul tronson de stradă este foarte circulat în timpul anului şcolar. Avem unităţi de învaţământ importante în zonă şi front de lucru au mai ales pe timp de vară, când elevii şi studenţii sunt în vacanţă”, a declarat edilul-şef.

 

Analiza lucrărilor

pasaj bancila (94)_resizeDe asemenea, în cadrul discuţiei dintre primarul Gheorghe Nichita şi reprezentanţii Conest au fost analizate diferite probleme tehnice apărute pe parcursul lucrărilor. Astfel, în urma săpăturilor efectuate în zona pasajului, a fost descoperită o conductă de apă, dar, cu toate acestea, va fi păstrată soluţia iniţială din proiect, lucrările nefiind în pericol de a fi întârziate. În ceea ce priveşte str. Toma Cozma, s-a refăcut toată partea de verificare a străzii din punct de vedere topografic, din punct de vedere al proprietăţilor, şi, pe soluţia din proiect, vor fi demarate lucrările în perioada imediat următoare. „Din discuţiile avute astăzi, nu văd să mai existe vreun impediment în ceea ce priveşte finalizarea proiectului. Cu toate acestea, am cerut ca lucrările să fie supervizate permanent şi să existe un dialog continuu între responsabilii municipalităţii şi societatea care efectuează lucrările. Am promisiunea fermă din partea constructorului că toate lucările vor fi finalizate la termenele discutate astăzi, atât în ceea ce priveşte strada Toma Cozma, cât şi pasajul suprateran”, a mai declarat primarul Gheorghe Nichita.

Proiect de anvergură

Pasajul Octav Băncilă este unul din cele mai importante proiecte de infrastructură realizate în municipiul Iaşi şi singurul pasaj suprateran construit în perioada postdecembristă. În aria premierelor, pasajul este unicul în municipiu realizat pe tablier metalic. Proiectul axei de transport Nord – Sud, cu o valoare totală de aproximativ 85 milioane lei, cuprinde şi modernizarea străzilor din arealul deservit de pasajul Octav Băncilă, atât din cartierul Alexandru cel Bun, cât şi din cartierul Păcurari. Cele 9 străzi modernizate totalizează o lungime de peste 9 kilometri. În anii precedenţi au fost refăcute trotuarele şi a fost asfaltat carosabilul de pe str. Sarmisegetuza, str. Strămoşilor, str. Tabacului, str. Columnei, str. Vitejilor, str. Muşatini, str. Plăieşilor şi str. Petru Poni. O singură stradă a rămas să fie modernizată în acest an. Este vorba de strada Toma Cozma, unde lucrările la infrastructură nu au putut fi demarate până acum din cauza finalizării proiectelor de modernizare a reţelelor ApaVital.pasaj bancila (42)_resize

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*