Pasajul Octav Băncilă: evoluţia lucrărilor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/03/2015

Lucrările la realizarea pasajului suprateran au început în forţă în acest an. În această perioadă munitorii au început pregătirile pentru construirea rampelor de acces atât dinspre strada Tabacului, cât şi spre strada Păcurari. Au demarat şi procedurile de montare pe tablierul metalic a dalelor armate de beton ce vor constui structura carosabilului. Primele dale au fost montate pe sectorul dinspre Păcurari pe porţiunea suspendată deasupra străzii Moara de Foc. Pe şantier, au fost aduse 132 de plăci prefabricate din beton ce urmează să fie urcate pe tablierul metalic. Montarea definitivă a structurii din beton va fi finalizată, conform planificării, până la finalul lunii mai. În etapele ulterioare vor fi realizate rampele de acces, trotuarele şi iluminatul public pe pasaj. Aceste lucrări au termen luna noiembrie a acestui an.

Dalele de beton armat au fost aduse pe santier

Dalele de beton armat au fost aduse pe santier

Pasajul în cifre
La final, pasajul va avea o lungime totală de 532 metri, dintre care 277 metri este sectorul suspendat deasupra străzilor şi căii ferate. Se adaugă lungimea 135 m constituită din rampa spre şoseaua Naţională şi 120 m aferentă rampei spre strada Păcurari. Partea carosabilă are o lăţime de 7,80 m formată din două benzi de circulaţie de câte 3,90 m fiecare. Vor fi de asemenea create trotuare, cu o lăţime de un metru pentru fiecare sens. Pentru accesul pietonilor pe pasaj sunt prevăzute scări, dar şi două lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi.

Proiect european
Pasajul Octav Băncilă este unul din cele mai importante proiecte de infrastructură realizate în municipiul Iaşi şi singurul pasaj suprateran construit în perioada postdecembristă. În aria premierelor, pasajul este unicul în municipiu realizat pe tablier metalic. Proiectul axei de transport Nord – Sud, cu o valoare totală de aproximativ 85 milioane lei, cuprinde şi modernizarea străzilor din arealul deservit de pasajul Octav Băncilă, atât din cartierul Alexandru cel Bun cât şi din Păcurari. Cele 9 străzi modernizate totalizează o lungime de peste 9 kilometri. În anii precedenţi au fost refăcute trotuarele şi a fost asfalta ,t carosabilul de pe str Sarmisegetuza, str Strămoşilor, str. Tabacului, str. Columnei, str. Vitejilor, str. Muşatini, str. Plăieşilor şi str. Petru Poni. O singură stradă urmează să fie modernizată în acest an. Este vorba de strada Toma Cozma, unde lucrările la infrastructură nu au putut fi demarate până acum din cauza unor lucrări la reţelele ApaVital.

Lucrarile de realizare a rampelor de acces vor incepe si in Pacurari

Lucrarile de realizare a rampelor de acces vor incepe si in Pacurari

Comments

commentsTrackbacks / Pings
*