Pasajul Băncilă a traversat calea ferată

Publicat de Curierul de Iasi la data de 24/07/2014
Tablierul montat luni noapte are o lungime de 36 metri şi o greutate de 100 de tone

Tablierul montat luni noapte are o lungime de 36 metri şi o greutate de 100 de tone

Lucrările la pasajul rutier Octav Băncilă au depăşit o etapă importantă, cea mai complexă a întregului proiect. Luni noaptea, a fost montat elementul metalic care traversează liniile de tren din zona Ţigarete. Tablierul, cu o lungime de 36 metri şi o greutate de 100 de tone a fost ridicat deasupra căii ferate cu o macara specială. Este cel mai important element de structură care a fost montat în cadrul pasajului. Intervenţia spectaculoasă, dar şi dificilă din punct de vedere tehnic, a început la ora 23 şi s-a încheiat în jurul orei 4 dimineaţă.

Pentru a permite lucrarea complexă, CFR a întrerupt circulaţia trenurilor cu excepţia unui tren internaţional, iar pe parcursul montării tablierului a fost întrerupt şi curentul din reţeaua de alimentare CFR. Operaţiunea de ridicare a tablierului de 100 de tone şi aducerea pe amplasamentul pasajului a durat mai mult de două ore şi jumătate. În jurul orei 2.30, manevrele de pe şantierul pasajului au fost întrerupte pentru a permite trecerea trenului internaţional. După aşezarea tablierului pe poziţie, muncitorii au creat legătura cu structura metalică deja montată deasupra străzii Moara de Foc.

Finalizarea, anul viitor
Odată cu montarea acestui element metalic, structura pasajului acoperă aproximativ jumătate din traseul total al viitorului pasaj. Pe structura metalică urmează să fie turnat stratul de beton armat şi asfaltul pentru zona circulabilă. Primele tronsoane de tablier au fost montate în vara anului trecut pe sectorul dinspre Păcurari al pasarelei supraterane. Sunt în acest moment ridicaţi pilonii de beton de pe tot traseul.
Pasajul, unul din cele mai ample şi spectaculoase obiective de investiţii din municipiu, urmează să fie definitivat în cursul anului viitor, când este preconizată şi deschiderea circulaţiei. Construcţia pasajului face parte din proiectul cu fonduri europene care cuprinde şi modernizarea străzilor adiacente, în acest moment, în marea lor majoritate, finalizate complet.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*