Parcul Mitocul Maicilor, o nouă imagine

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/10/2014

mitocul maicilor (16) mitocul maicilor (17)Lucrările de modernizare a parcului Mitocul Maicilor, element component al proiectului de regenerare urbană a zonei Lăpuşneanu – Piaţa Unirii, avansează în ritm rapid.

Monumente puse în valoare
Reabilitarea parcului Mitocul Maicilor a ajuns în fază avansată de execuţie. Aleile au fost redesenate, lărgite şi betonate, conferind zonei o altă înfăţişare şi generând un spaţiu generos de promenadă. De asemenea, au fost montate noi borduri, urmând ca, după finalizarea acestei operaţiuni, să se treacă la amenajarea spaţiilor de vegetaţie. Parcul oferă acum o imagine mult mai aerisită, lăsând liberă priveliştea către splendida arhitectură a Muzeului Unirii, dar şi spre Biserica Cuvioasa Parascheva (Mitocul Maicilor) şi spre Monumentul închinat Victimelor Comunismului, simboluri ale Iaşului ce vor fi puse mult mai bine în evidenţă. De altfel, începând cu anul 2004, ca recunoaştere a valorii de simbol pentru istoria spirituală a oraşului, Biserica „Cuvioasa Parascheva” a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi.

Regenerarea zonei
Lucrările de la Mitocul Maicilor fac parte din amplele operaţiuni de reabilitare şi modernizare a zonei Lăpuşneanu – Piaţa Unirii, aferente unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 13,6 milioane de lei şi care are ca termen de finalizare luna noiembrie 2015. Strada Lăpuşneanu, celebră alee de promenadă a Iaşului îşi va recăpăta parfumul de epocă căpătând valoare din punct de vedere turistic. De asemenea, vor fi reconfigurate locurile de parcare şi înfiinţate unele spaţii verzi în zona de acces spre bulevardul Independenţei. În zona de legătură dintre Hotel Unirea şi Piaţa Independenţei va fi refăcut pavimentul şi zonele de acces şi vor fi amenajate două fântâni arteziene în cascadă. Totodată va fi schimbat mobilierul urban. Şi pasajul pietonal subteran din Piaţa Unirii va suferi modificări. Se va avea în vedere asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi, vor fi montate lifturi, iar în zona Palatului Braunstein va fi amplasată o platformă elevatoare. În total, regenerarea urbană va acoperi o suprafaţă de peste 52.000 mp.

Comments

commentsTrackbacks / Pings
*