Palatul din Ruginoasa a fost redeschis

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/02/2013

Specialiştii prezenţi la eveniment au afirmat că e unul dintre cele mai bine puse la punct muzee din întreaga ţară

La capătul a patru ani şi după o investiţie de aproximativ 7 milioane de lei, sâmbătă, 2 februarie 2013, Palatul ”Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa a fost redeschis. Investiţia de la Palatul Cuza a fost acoperită cu fonduri de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. La inaugurare au participat zeci de oficialităţi locale, judeţene şi naţionale, la eveniment fiind prezent inclusiv noul ministru al Culturii, Daniel Barbu, dar şi muzeografi din toată Moldova.

”Ordin” de ministru: ”Promovaţi-l”

Autorităţile au fost primite cu pâine şi sare, după care un actor ce l-a întruchipat pe Alexandru Ioan Cuza i-a poftit în Palat. În cadrul conferinţei de presă, Daniel Barbu, Ministrul Culturii, a afirmat că nu îşi poate asuma modernizarea muzeului, că tăierea panglicii trebuia făcută de alte persoane, dar că este plăcut impresionat de lucrările de restaurare şi consolidare efectuate. Acesta şi-a încheiat intervenţia invitând politicienii şi oamenii de presă să promoveze corespunzător palatul ”Alexandru Ioan Cuza”.

Holograma lui Cuza

Una din atracţiile muzeului este holograma domnitorului Unirii

Între anii 2008 – 2011, fosta reşedinţă domnească a fost restaurată, astfel clădirea recăpătându-şi strălucirea de altădată. În perioada 2012 – 2013, Palatul a fost supus unei noi amenajări muzeale, care a pus accent pe un spaţiu documentar dotat cu sisteme interactive: holograma domnitorului Cuza care redă unul dintre cele mai cunoscute discursuri ale domnitorului, touchscreen-uri care prezintă informaţii privitoare la familiile Sturdza şi Cuza, la istoricul palatului şi a domeniului de la Ruginoasa.

Călătorie în timp

Reconstituirile de interioare sunt at`t de reuşite înc`t încăperile redau ambianţa caracteristică mijlocului secolului al XIX-lea. La parter sunt camerele de oaspeţi, sufrageria şi cămara-bufet. Încăperea cea mai spaţioasă de la parter, cu ieşire directă spre terasă şi grădină, este amenajată ca sală de conferinţe şi pentru alte activităţi culturale. La etaj se regăsesc salonul cel mare, dormitorul şi cabinetul de lucru al Domnitorului, biblioteca, dormitorul Doamnei Elena Cuza, odăile fiilor Dimitrie şi Alexandru, precum şi camera servitorilor. În noua amenajare, Palatul de la Ruginoasa vine să reîntregească reţeaua muzeală românească cu unul dintre cele mai atractive obiective.
Reşedinţa a domnitorului

Istoria Ruginoasei a fost legată multă vreme de una dintre marile familii aristocratice moldoveneşti, neamul Sturdzeştilor. Aceştia au stăpânit, timp de cinci generaţii, moşia de la Ruginoasa, un domeniu de 8.000 de ha. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a cumpărat moşia Ruginoasa, la 13 ianuarie 1862, cu preţul de 52.011 galbeni. După renunţarea la reşedinţa din Iaşi, de pe strada Lăpuşneanu (astăzi Muzeul Unirii), Ruginoasa a rămas principala reşedinţă din Moldova a Domnitorului Unirii.

Loc de pelerinaj

Amenajările interioare reproduc fidel atmosfera de la mijlocul sec. XIX

Doamna Elena s-a ocupat de reamenajarea noii reşedinţe. Mobilierul a fost comandat de la una dintre cele mai prestigioase firme de profil de la Paris, Casa P. Mazaroz Ribaillier. Fiecare cameră a fost mobilată într-un stil diferit, potrivit modei epocii lui Napoleon III. În odăile palatului se afla mobilier în stil neogotic, în acord cu arhitectura clădirii, precum şi piese în stil ”Rochefoucault”. Salonul mare era mobilat în stil ”Ludovic XV”, iar dormitorul doamnei Elena era decorat în stil ”Renaştere”. Ruginoasa a cunoscut un eveniment tragic la 1873, când a fost adus aici trupul neînsufleţit al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, decedat la Heidelberg (Germania). Locul de veci a fost amenajat mai întâi în exteriorul bisericii, mormântul Domnitorului Unirii transformând Ruginoasa într-un adevărat loc de pelerinaj.

Transformat în muzeu

După 1904, Doamna Elena a revenit la Ruginoasa, unde a renovat biserica, mutând osemintele Domnitorului într-o criptă amenajată în interiorul acesteia, existentă şi astăzi. În 1944, linia frontului apropiindu-se de Ruginoasa, osemintele Domnitorului au fost evacuate la Curtea de Argeş, pentru a se evita o eventuală profanare. Palatul şi biserica de aici au fost, într-adevăr, foarte afectate de război, aduse în stare de ruină. De aceea, după refugiu, osemintele lui Alexandru Ioan Cuza au fost depuse în biserica Trei Ierarhi din Iaşi (unde se află şi astăzi), alături de rămăşiţele domnitorilor Vasile Lupu şi Dimitrie Cantemir.

Ansamblul arhitectonic de la Ruginoasa a fost foarte grav afectat de distrugerile din timpul celui de-al doilea război mondial (1944). Palatul a cunoscut o restaurare iniţială între anii 1970 – 1978 şi chiar o primă amenajare muzeală. Din 1980, acesta a fost inclus în structura Complexului Muzeal Naţional ”Moldova” Iaşi, care a organizat aici Muzeul Memorial ”Alexandru Ioan Cuza”, deschis publicului pentru prima dată în 1982.

…………….

”Câtă vreme va avea ţara aceasta istorie, cea mai frumoasă pagină va fi aceea a lui Alexandru Ioan I”, Mihail Kogălniceanu, cu prilejul înhumării Domnitorului (1873)

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*