PALAS deschide drumul Iaşului către statutul de centru regional

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/06/2012

Un proiect de anvergură naţională

Ansamblul Palas din centrul oraşului a fost inaugurat joi, 31 mai, de dezvoltatorul Iulius Group şi deschis publicului, peste 500.000 de ieşeni vizitand Complexul Palas în primele cinci zile de la inaugurare. Reprezentanţii Iulius Group spun că acest centru va deveni o atracţie regională şi estimează un număr de 9 milioane de vizitatori în primul an de funcţionare.

“Este un moment important pentru toata echipa. Palas înseamnă un proiect care va schimba viaţa comunităţii, a ieşenilor. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Consiliul Local, fiind o investiţie de 260 milioane de euro. Avem la deschidere un grad de ocupare de peste 97%.”, a declarat Iulian Dascălu, presedintele Iulius Group, dezvoltatorul Palas, în cadrul conferinţei de presă prilejuită de inaugurare.

Viziune pentru 2020

Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, este convins de succesul proiectului Palas. “Cei doi oameni, eu şi Iulian Dascălu, care au gândit prima dată proiectul, au emoţii. Spun de noi pentru că aşa a început proiectul, ceilalţi au putut să vadă mai departe o viziune, o idee grandioasă care astăzi prinde contur şi are beneficii asupra oraşului Iaşi. Palas înseamnă o viziune  pe termen lung, asupra unui Iaşi al viitorului, asupra unui oraş frumos şi prosper. În primul mandat am găsit un oraş amorţit, apatic, fără investiţii, un oraş care se hrănea din trecut şi mai puţin din viitor. Am ştiut de atunci că Iaşul are nevoie de o viziune pe termen lung, imposibil de realizat într-un singur mandat. Când Iulian Dascalu mi-a prezentat prima dată acest proiect, mi-am dat seama ce poate face acest proiect dintr-o zonă abandonată. Astazi avem un prim proiect de modernizare a Iaşului, care dă un prim contur capitalei regionale. Această modernizare va continua, pentru că toate drumurile principale care intră în oraş ajung în Palas: din Păcurari, de pe axa culturală şi zona istorică, din zona CUG. Acest proiect vorbeşte de o viziune pentru 2020, pentru a modernizarea infrastructurii şi atragerea mediului de afaceri. Acest proiect înseamnă autorizaţii de proiecte de investiţii în municipiul Iaşi, din 2004, în valoare de 1 miliard de euro”, a declarat primarul Gheorghe Nichita, prezent la conferinţa de inaugurare.

Record de vizitatori

În primele cinci zile de funcţionare, Complexul Palas a fost vizitat de circa 500.000 de persoane. Spre comparaţie AFI Palace Cotroceni a atras 400.000 de oameni în primele patru zile de la deschidere, iar Sun Plaza circa 315.000 tot în patru zile. Vârful de trafic a fost atins duminică, când peste 130.000 de vizitatori au ales să ia parte la evenimentele de lansare. Primul hipermarket Auchan City a atras şi el ieşenii. În primele cinci zile, unitatea din Iaşi a retailerului a fost vizitată de 140.000 de oameni. Componenta de retail a complexului multifuncţional, Palas Mall, respectiv Palas Shopping Street, au fost inaugurate cu un grad de ocupare de 97%.


Record mondial la Iaşi

Seria evenimentelor programate în cadrul inaugurării complexului Palas a culminat sâmbătă, 2 iunie, când, în faţa Palatului Culturii, peste 30.000 de oameni au stabilit un nou record mondial, lansând pe cer mii de lampioane. Totul s-a petrecut în prezenţa reprezentanţilor de la Cartea Recordurilor, care au omologat performanţa. Ieşenii au reuşit să stabilească un nou record mondial, înălţând 12.740 de lampioane confecţionate din hârtie.

Cifrele Palas Iaşi

■Investiţie totală: peste 260 milioane de euro.

■Peste 3.000 de locuri de muncă provizorii şi 4.000 permanente.

■2.500 de locuri în parcarea subterană, investiţie de aproximativ 73 milioane de euro.

■United Business Center – trei clădiri de birouri, peste 20.000 mp suprafaţă închiriabilă.

■Palas Mall – 47.500 mp suprafaţă închiriabilă cu 132 de magazine.

■Palas Shopping Street – 6.600 mp suprafaţă închiriabilă cu 35 de magazine.

■Food court cu 1.300 de locuri, restaurante, cafenele.

■Village Cinemas cu 10 săli, dintre care una de tip VMAX.

■Parcul Palas – investiţie de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Conceptul Palas

Ansamblul arhitectural PALAS, dezvoltat de compania IULIUS GROUP în Iaşi, introduce conceptul „lifestyle center” pe piaţa de „mixed-use developments” din România. PALAS integrează în acest complex urbanistic unic spaţii comerciale, hoteliere, birouri clasa A, apartamente, parcare subterană cu circa 2.500 de locuri şi o grădină publică. Ansamblul se desfăşoară pe o suprafaţă totală construită de aproximativ 320.000 mp şi a presupus o investiţie de peste 260 milioane de euro. Proiectul PALAS a fost premiat în anul 2007, la Cannes, în cadrul Târgului Internaţional de Retail şi Real Estate MAPIC, la categoria „Best Retail Development over 20.000 sqm”. Conceput ca un amplu proiect de dezvoltare urbanistică, economică, socială şi culturală, PALAS va contribui la dezvoltarea Iaşului, prin atragerea de investitori străini şi la repoziţionarea capitalei Moldovei în circuitul turistic naţional şi internaţional, aducând, totodată, concepte inedite pe piaţa românească de business şi retail.

Comments

comments1 Comentariu

  1. Florin

    E ceva unic in moldova……
*