Ovidiu Biber: “Afterhills va fi valoros pentru că e facut din pasiune”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/08/2018

Ovidiu Biber are o experiență de aproape un deceniu în management și marketing şi în organizarea de evenimente. În urmă cu doi ani a decis să organizeze primul festival major de muzică și artă din regiune. Alături de o echipă inimioasă, a reușit să aducă Iașul pe harta marilor festivaluri europene și a transformat Afterhills în cel mai așteptat eveniment al anului de la Iași.

(credit foto: Radu Afloarei)

– Unde se situează Afterhills în ceea ce privește festivalurile din România?

În ultimii ani, industria de evenimente muzicale a avut un boost incredibil în România. Competiția este acerbă, dar am avut încredere că putem aduce ceva nou pe piață, în special în Moldova. Vrem ca oamenii să aibă mai multe opțiuni când caută o experiență completă de festival. Și mai credem și că Moldova merită să fie clar reprezentată pe harta orașelor cu cele mai frumoase petreceri. Credem că am reușit sa demonstrăm aceste lucruri încă de la prima ediție. Avem deja un public fidel, iar să devii relevant pe o piață atât de dinamică este o realizare.

– Care sunt așteptările organizatorilor?

Să creștem în fiecare an! Când știi că ai resursele necesare pentru a construi ceva valoros, n-ar trebui să lași ceva să îți stea în cale. Iar când spun „resurse”, mă refer în special la cele umane: avem o echipă extraordinară, pasionată și disciplinată. Apoi, desigur, avem comunitatea de festivalieri din țară și, mai ales, din zona Moldovei, compusă din oameni minunați. Am considerat că merită un festival la ei acasă, cu artiștii pe care îi îndrăgesc, cu zone de entertainment și cu toate elementele necesare unei experiențe pe care să nu o uite niciodată.

-De ce nu sunt mai multe festivaluri importante în zona Moldovei?

Zona de Nord-Est a României privește Afterhills cu mult entuziasm. E perceput ca un real fenomen național și internațional, întâmplat chiar la ei acasă. Toată lumea vrea să se asocieze, să participe, să se implice, să îl susțină și să îl vadă crescând cu ochii. Ne bucură enorm faptul că această comunitate a devenit o mare familie. Inițiative sunt în zona noastră, important e să fie din ce în ce mai mari.

(credit foto: Tudor Bolnavu)

-Cum priviți celelalte evenimente muzicale asemănătoare din Iași (Rocanotherworld, Hangariada etc.)?

Le susținem de fiecare dată și ne invităm reciproc la evenimentele proprii.

-Ce își dorește publicul ieșean de la un asemenea festival?

Publicul ieșean și nu numai e unul care dorește să evadeze într-o lume plină de muzică și artă. Cred că e foarte important să gândești un line-up foarte bun care să răspundă nevoilor publicului. De aceea pe noi ne-a ajutat sondajul făcut după prima ediție. Am aflat ce își doresc oamenii, pentru cine sunt dispuși să călătorească sute de kilometri și credem că am reușit prin artiștii pe care i-am adus la această ediție să le răspundem pozitiv nevoilor muzicale într-o proporție foarte mare. În plus, e important să ai și componente proprii, originale, care să te diferențieze. De aceea noi avem Câmpul artei, unde artiștii fac adevărate opere demne de admirația celor care vin la festival. Noutatea din piață a fost tot la noi, prin Scena Comedy.

Anul acesta am reușit să doborăm un nou record național: am avut cele mai multe layhers (schele de metal – n.r.) folosite la un festival din România. Puse cap la cap, au avut o lungime totală de 87 de kilometri, cam cât faci de la Iași la Roman. Am doborât și un record mondial: cel mai mare dreamcatcher. Totodată, am avut cel mai bun sistem de sonorizare care există în lume.

(credit foto: Tudor Bolnavu)

-De ce nu avem și când vom avea la Iași o trupă de genul U2?

Artiștii care au venit până acum la noi au albume noi, scoase în 2017 – 2018, cum e cazul ATB, Hurts (care a și filmat un videoclip în România), Kadebostany. Așadar, suntem în ton cu ceea ce se ascultă și se cere la festivaluri.

-Vă veți implica și în alte tipuri de proiecte?

Pentru noi, AFTERHILLS este un full-time job.

-Cum vedeți viitorul festivalului? Ce planuri aveți?

Afterhills va fi valoros pentru că e facut din pasiune și cu eforturi constante, dar si pentru că suntem foarte îndrăzneți. Fiecare ediție va veni cu elemente originale, cu noutăți și cu un line-up gândit în urma feedback-ului de la participanți și nu numai. Atât timp cât vom ține cont de oameni și de nevoile lor, vom merge înainte.

-Ce va fi anul viitor?

Va fi o ediție și mai mare, cu un concept nou artistic ce va ține din nou cont de cerințele publicului.

Un interviu de Marius Pârciu

 

(credit foto: Tudor Bolnavu)

Afterhills 2018, un succes absolut

Afterhills, cel mai mare festival în aer liber din regiunea Moldovei, are loc în fiecare an, la 6 kilometri de centrul Iașiului, la ieșirea spre E85. Ediţia din acest an s-a desfăşurat în perioada 31 mai – 3 iunie şi a venit cu o serie de noutăți și de premiere, precum și cu un line-up alcătuit din 150 de artiști internaționali și români care au făcut ca cele nouă scene să vibreze. Pe scena Afterhills 2018 au urcat peste 150 de artiști din cele mai populare genuri ale momentului. Cele nouă scene de anul acesta au fost Mainstage, The Shed, Techno, The Apartment, Boombox, Kaze, Essence, Silent Disco și Comedy – acestea fiind gândite să acopere toate preferințele muzicale ale publicului, de la o nișă la alta. Genurile abordate au fost pop, rock, alternativ, EDM, trance, trip-hop, hip hop, disco, funk, bossa nova, drum ’n’ bass și dubstep, reggae, ambiental, chillout și psy trance. Printre headlinerii festivalului s-au numărat Above & Beyond, Aly & Fila, Andrew Rayel, Cosmic Gate, Dubioza Kolectiv, Hurts, Paul Van Dyk, The Crystal Method, Tom Odell și Vini Vici.

Comedia, un gen inedit la Afterhills

Scena Comedy, o premieră absolută pe piața festivalurilor din România, a oferit show-uri de stand-up, de improvizație, de performance teatral și de dans. Printre artiștii prezenţi au fost nume consacrate ale industriei de divertisment autohtone, precum Micutzu, Teo, Vio și Costel, Nelu Cortea, Claudiu Popa și Bordea.

Dreamcatcher de Cartea Recordurilor

La ediția de anul acesta, Afterhills a stabilit un nou record mondial, pentru cel mai mare Dreamcatcher din lume. Construcția cu diametrul de nouă metri, montată chiar la intrarea în sit, a fost realizată de partenerii de la ArtCamp și este deja omologată de către Guinness World Records. La Afterhills 2018 au venit festivalieri din întreaga lume, precum UK, Germania, Spania, Ungaria, Ucraina, chiar și din Statele Unite și Australia. Cei mai mulți participanți au venit din Iași, București, Cluj, Timișoara, Chișinău, Brașov și Bacău, segmentul principal de vârstă fiind de 25 — 35 de ani.

 

 

Comments

comments

Categoria: interviu

Cuvinte cheie: ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*