Oraşe înfrăţite cu Iaşul – episodul 1: Padova

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/12/2010

Începând de astăzi, CURIERUL DE IAŞI deschide un serial dedicat oraşelor înfrăţite cu Iaşul. Primul episod este dedicat oraşului italian Padova.

Padova, străveche cetate europeană

Municipiul Iaşi s-a înfrăţit cu oraşul Padova în 1994, de atunci schimburile culturale şi instituţionale dintre cele două urbe fiind dintre cele mai diverse. De altfel, în Padova se află una dintre cele mai numeroase comunităţi de români din Italia.

Un oraş străvechi şi atrăgător

Metropolă veche, Padova este extrem de ofertantă pentru iubitorii de arhitectură, istorie şi artă. Turiştii pot găsi muzee, palate, poduri şi peisaje spectaculoase şi pot învăţa câte ceva despre oameni celebri care şi-au legat cumva existenţa de acest oraş, precum Pico della Mirandola. Deşi este unul dintre cele mai interesante orase ale Europei, nu vor fi întâlniţi aici atât de mulţi turişti precum în Veneţia sau Roma. Padova, capitala provinciei cu acelaşi nume, se află în regiunea Veneto, din nordul Italiei, de-a lungul râului Bachiglione. Este uşor de ajuns din oraşul – lagună, mulţumită distanţei mici, 40 km de Veneţia. Cu o istorie bogată în spate, Padova este unul dintre acele oraşe europene unde te poţi pierde pe străduţele înguste şi întortocheate, care par pietonale, străjuite de clădiri cu arhitectură veche, magazine pitoreşti şi terase îmbietoare.

Învăţământ universitar de prestigiu

Universitatea din Padova este una dintre cele mai faimoase instituţii de învăţământ superior din Italia şi printre cele mai vechi din lume. A fost construită în 1222, ca urmare a migrării unui grup de profesori şi studenţi de la Universitatea Bologna. Aceştia doreau cursuri mai originale şi o libertate academică, refuzată la Bologna. Iniţial, primele cursuri acopereau numai domeniile jurisprudenţei şi teologiei, însă mai târziu s-au adăugat şi alte studii, precum medicina, astronomia, retorica şi filosofia. Instituţia a atras studenţi de pe tot continentul european, în special în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, graţie Republicii Veneţiene, care era cunoscută pentru spiritul ei tolerant. La Universitatea din Padova au studiat personalităţi de talie mondială, precum Nicholas Copernicus, Giovanni Pico della Mirandola, Tommaso Campanella, Francesco della Rovere (viitorul Papa Sixtus IV)

Magnolia cea mai veche din Europa

Grădina Botanică din Padova este considerată cea mai veche grădină botanică academică din lume, datând din 1545. A fost construită în scopul cultivării şi creşterii plantelor medicinale. Primul îngrijitor al grădinii se numea Luigi Squalemo (Anguillara), iar proprietarii acesteia erau călugării benedictini de la Sf. Justine. Dacă vizitezi Grădina Botanică din Padova, vei avea ocazia să găseşti aici plante foarte vechi şi arbori istorici. Cea mai veche dintre exponate este un palmier mediteranean (Chamaerops humilis L.), plantat în 1585. Una dintre flori, o magnolie (Magnolia grandiflora L.), este considerată cea mai veche plantă europeană.

Un serviciu deosebit, oferit de instituţie, îl reprezintă itinerariul pentru orbi şi pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale. Această vizită se organizează în timpul verii, în zona Arboretum. Informaţiile despre plante sunt scrise în Braille.

Itinerariu spiritual

Una dintre atracţiile turistice principale ale Padovei este Biserica Sfântul Anton. Mai este cunoscută şi sub numele de Sfântul ( “il Santo”). Biserica a fost construită de-a lungul unei perioade de aproximativ 70 de ani, între 1238 şi 1310. În secolul al XIII-lea, pe timpul vieţii Sfântului Anton, pe acest loc se afla o mică biserică, Santa Maria Mater Domini, actualmente inclusă in Sant’Antonio da Padova şi cunoscută sub numele de Capela Madonnei Negre. Cappella degli Scrovegni este o capodoperă de secol XIV, cu pictură din şcoala italiană şi europeană. Se consideră că interiorul ei deţine cea mai completă colecţie de fresce executate de Giotto, în perioada de maturitate a operei acestuia. Iconografia capelei include scene inspirate din Biblie, din viaţa Fecioarei Maria, a lui Iisus Hristos, alegorii ale Viciilor şi Virtuţilor şi altele. Cappella degli Scrovegni a fost dedicată Sfintei Maria a Carităţii (Santa Maria della Carità), cu ocazia celebrării revelaţiei Mariei (Bunavestire), în 1303.

Parteneriat Iaşi – Padova pentru mobilitatea traficului

Primăria Municipiului Iaşi este partener în cadrul proiectului „Sistem de managementul mobilităţii” – SEE MMS finanţat de Uniunea Europeană sub egida Programului „South East Europe”.  În perioada 14-18 aprilie 2010 s-a desfăşurat la Padova a treia sesiune de formare (Grup de lucru pe Managementul Mobilităţii – WP3) şi a treia întâlnire a Steering Committee din cadrul proiectului SEE MMS. Au fost vizite principalele puncte de monitorizare a traficului din Padova.

Sistemul de monitorizare al transportului urban în municipiul Padova reprezintă un exemplu de bună practică pentru toate oraşele implicate în proiectul SEE MMS.

Centrul de Mobilitate ce va fi creat la Iaşi, în cadrul unuia din centrele de cartier, va avea un rol important în informarea cetăţenilor cu privire la folosirea mijloacelor de transport, dar şi în promovarea acţiunilor demarate de muncipalitate sau parteneri pentru încurajarea folosirii mijloacelor de transport ecologice. Pentru îndeplinirea acestor obiective, s-a stabilit că este absolut necesară încheierea de parteneriate cu diferite instituţii: şcoli, poliţie, ONG-uri, companii etc. S-a încercat găsirea de soluţii şi dezvoltarea de campanii care să determine populaţia oraşului să folosească mijloacele de transport ecologice în defavoarea maşinilor: gratuităţi, pentru a anumită perioadă de timp, pentru angajaţii diferitelor firme sau instituţii publice, promovarea mersului cu bicicleta sau al mersului pe jos.

Sfântul Anton de Padova

În fiecare an, pe 13 iunie, credincioşii catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Anton de Padova, cel care a fost canonizat la 30 mai 1232 de către Papa Grigore al IX-lea la Spoleto (Italia). Sfântul Anton de Padova este recunoscut ca fiind patronul găsirii obiectelor pierdute, oprimaţilor, săracilor, naufragiaţilor, înfometaţilor, animalelor, împotriva sterilităţii, marinarilor, batrânilor, femeilor însărcinate, pescarilor.

Familia bogată a lui Anton a dorit să îl facă un mare nobil, dar de dragul lui Cristos el a devenit un sărac preot franciscan. Iniţial a intrat în ordinul augustinian. Atunci când relicvele sfântului Bernard şi ale însoţitorilor lui, primii martiri franciscani, au fost aduse pentru a fi îngropate în biserica sa, Anton a părăsit ordinul său, intrând la fraţii minori şi mergând în Maroc pentru a evangheliza. Eşuând în Sicilia, el s-a alăturat unor alţi fraţi călugări care mergeau la Porţiuncula. A trăit într-o peşteră din San Paolo, pe care o părăsea doar pentru a participa la Liturghie şi pentru a face curăţenie la mănăstirea din apropiere. Într-una din zile, predicatorul care era programat nu a apărut, fraţii îndemnându-l pe Anton să vorbească în locul acestuia. El i-a impresionat atât de mult încât de atunci a început în mod constant sa călătorească, să evanghelizeze, să predice şi să predea teologie în Italia şi Franţa.

Sfantul Anton a murit la 13 iunie 1231, la vârsta de 36 de ani. Chilia în care a murit mai stă şi astăzi în picioare şi este închisă în biserica ce se numeşte “Arcella”, din apropierea oraşului Padova. În anul 1263, sfârşindu-se bazilica clădită în cinstea lui la Padova, i s-au trasportat moaştele sub altarul din capela închinată lui. La 16 ianuarie 1946 a fost proclamat Doctor al Bisericii.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*