Oraşe înfrăţite cu Iaşul – episodul 5: Monterrey, spirit mexican

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/02/2011

Curierul de Iasi continuă seria prezentării oraşelor înfrăţite cu Iaşul.

În 1994, Iaşul a încheiat cu administraţia oraşului mexican Monterrey un protocol de înfrăţire. De atunci, relaţiile dintre cele două metropole s-au dezvoltat continuu, oferind prilejul unor numeroase schimburi culturale şi economice. Monterrey este unul dintre cele mai importante trei oraşe din Mexic, multă lume văzându-l drept unul dintre cele mai dinamice oraşe din punct de vedere economic din America Latină.

Istoria oraşului Monterrey

În locul unde se află actualmente Monterrey, existau două aşezări care au dispărut după doar câţiva ani de existenţă. Prima se chema Valle de Santa Lucía şi a fost fondată în 1577 de preotul portughez Alberto del Canto. Cea de-a doua se numea San Luis Rey de Francia şi a fost fondată în 1582 de alt portughez, Luis Carvajal y de la Cueva, primul colonizator al Regatului Nou al Leónului. Cea de-a treia formare a oraşului se întâmpla la data de 20 septembrie 1596 şi era în grija lui Diego de Montemayor, care a denumit noua aşezare Ciudad Metropolitana de Nuestra Señora de Monterrey în onoarea lui Gaspar de Zúñiga y Acevedo, conte de Monterrey (Galicia), în această vreme vicerege al Noi Spanii. Monterrey este unul dintre puţine oraşe (împreună cu Guadalajara şi Ciudad de México), care are o stemă garantată de familia regală spaniolă.

Viaţa culturală

Puternica imagine industrială şi comercială a acestui oraş îi face pe mulţi să ignore sau chiar să dispreţuiască aportul acestuia la cultura mexicană. Alfonso Reyes, un scriitor foarte cunoscut, supranumit „Regiomontano Universal”, este originar din Monterrey şi chiar a ajuns să fie membru al Academiei Mexicane de Lingvistică. Teatrul a apărut în Monterrey datorită Universităţii Autonome Nuevo León, care a pus la dispoziţia tinerelor talente resursele sale, cum ar fi fostul Teatru Mayo. Totuşi, în ultimul deceniu, numărul de opere locale, naţionale şi internaţionale care sunt prezentate pe scenele oraşului a crescut, mai ales pe Teatrul orăşenesc, Teatrul Luis Elizondo şi Sala San Pedro.

Muzee şi galerii de artă

În Monterrey se află importante muzee care doresc să creeze un spaţiu în care artiştii locali, naţionali şi internaţionali să-şi poată manifesta expresivitatea şi să-şi expună lucrările, fără a se face diferenţa între artiştii consacraţi şi cei aparţinând noii generaţii. Cele mai importante muzee din Monterrey sunt: Muzeul de Artă Contemporană Marco, Muzeul de Istorie Mexicană, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Sticlei, Muzeul Regional Monterrey, Planetariul şi Muzeul Alfa şi Salonul Faimei Basseball-ului Mexican. Deasemenea, Palatul Guvernului găzduieşte şi el un muzeu. În oraş se mai află şi Casa de Cultură Nuevo León, Centrul Artistic şi Galeria de Artă a Colegiului Civil. În Monterrey există importante clădiri din secolul XIX şi de la începutul secolului XX, cum ar fi Banca Comercială, Hotelul Ancira şi Vechiul colegiul Sfânta Inimă, astăzi Școală superioară de muzică şi dans. Aici se mai află şi anumite exemple de arhitectură modernă.

Dezvoltarea educaţională

Monterrey şi aria sa metropolitană deţin Universitatea Autonomă Nuevo León (UANL), care este cea mai mare şi mai recunoscută universitate publică din nordul Mexicului, având un campus principal , cunoscut ca Ciudad Universitaria (Oraşul Universitar în spaniolă şi patru campusuri auxiliare în tot statul Nuevo León. În Monterrey se află sediile altor universităţi, cum ar fi Institutul Tehnologic şi de Studii Superioare Monterrey, Universitatea Monterrey, Universitatea Tehnologică Mexicană, Universitatea Tec Milenio, Universitatea Mexicană de Nord-est (a încetat să funcţioneze în 2005), Universitatea Alfonso Reyes , Universitatea Jose Vasconcelos Calderon, Centrul de Studii Universitare Monterrey, Universitatea de Nord şi Universitatea Metropolitană Monterrey. Astăzi, oraşul Monterrey a dezvoltat cercetarea ştiinţifică mai mult ca niciodată, inaugurând Unitatea Centrului de Investigaţii şi Studii Avansate Monterrey (CINVESTAV), aparţinând Institutului Politehnic Naţional (IPN), care este considerat unul dintre cele mai importante centre de acest fel din Iberoamerica. Biblioteca Centrală şi Biblioteca Alfonsina, de la Universitatea Autonomă Nuevo León sunt principalele centre bibliografice din oraş.

Centru comercial şi industrial

Monterrey este sinonim cu succesul firmelor. În oraş îşi au sediile importante grupuri industriale şi financiare, dintre care:FEMSA, CEMEX, Grupul Alfa, Vitro, Fabrica de bere Cuauhtémoc Moctezuma, Banorte, Maseca, Protexa, Hylsa, Embotelladoras Arca, Alestra, Axtel, Gamesa, Barrilitos, Del Valle, Grupo Alen, Fabrica de ţigări la Moderna, Famsa, IMSA, Cydsa, Industrias Monterrey, Televisa Monterrey, Azteca Noreste şi Grupo Multimedios, toate efectuând operaţiuni la nivel internaţional. Deasemenea este sediul Grupului Reforma, o importantă corporaţie de medii de comunicaţie, prezentă în mai multe oraşe ale ţării. Împreună cu México D.F. acest oraş are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din America Latină. Monterrey a trecut de la o economie bazată pe manufactură la o economie bazată pe servicii. Oraşul acordă o mare atenţie dezvoltării sectorului biotehnologic şi creşterii cooperării dintre instituţiile universitare şi firme.

Turism şi transporturi

Turismul este promovat cu ajutorul investiţiilor asociate cu organizarea unor mari evenimente afaceristice, de la care se doreşte surprinderea vizitatorilor cu o ofertă turistică mai variată. Infrastructura de transport comunică prin autostrăzi moderne cu frontiera cu SUA (autostrăzi la Nuevo Laredo şi la Reynosa), cu Golful Mexic (şoseaua panamericană) şi cu interiorul ţării (drumuri Saltillo-Torreón-Mazatlán şi Matehuala-San Luis Potosí-Ciudad de Mexico. Există şi un serviciu de marfă pe calea ferată spre Tampico şi interiorul ţării. Aeroportul Nuevo León are trei piste de aterizare calificate pentru primirea avioanelor mari – cea de la Aeroportul Internaţional, cea din Nord şi cea din Agualeguas (120 km nord de Monterrey). Din Aeroportul Internaţional Monterrey pleacă curse directe spre oraşele principale ale ţării, cele mai imporante centre de transport ale Statelor Unite (Los Angeles, Chicago, Dallas, Houston, Atlanta, New York şi Miami) şi spre Madrid, capitala Spaniei. Transportul urban este unul dintre mai notabile puncte slabe ale Monterrey-ului. În ciuda faptului că cea de-a doua mare zonă metropolitană a Mexicului, Monterrey are un sistem defectuos al transportului public – acesta este uzat, vechi, scump şi de slabă calitate. S-au făcut eforturi importante pentru a-l îmbunătăţi. Oraşul are un sistem mic de metrou, cunoscut ca MetroRey. S-au restaurat câteva dintre unităţile mai vechi ale sistemului de transport public, numite “camioane”

Monterrey în date statistice:

–         Populaţie: 1.133.070 locuitori

–         Suprafaţă: 572 km pătraţi

–         Densitate: 1.989 locuitori km pătraţi

–         Altitudine: 537 m

–         Primar: Adalberto Madero

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*