O întâlnire de neratat: Dan Piţa şi “Falezele de nisip”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/06/2011

Sâmbătă, 11 iunie, de la ora 21.30, Casa de Cultură “Mihai Ursachi” vă invită la o întâlnire cu marele regizor Dan Piţa. Aceasta va avea loc în aer liber, în Parcul Copou, cu prilejul proiectării a două dintre filmele sale: Faleze de nisip (1983), cu Carmen Galin şi Victor Rebengiuc, şi Femeia visurilor (2005), cu Dan ConduracheRăzvan Vasilescu şi Adrian Pintea.

Interzis de Ceauşescu

Povestea filmului Faleze de nisip este una sinuoasă. La doar trei zile de la premieră, pelicula a fost scoasă de pe ecrane, iar copiile confiscate. În anul următor, în august, din discursul lui Nicolae Ceauşescu de la celebra Consfătuire de lucru de la Mangalia, reiese şi motivul “arestării” filmului. Scenaristul, Bujor Nedelcovici şi regizorul, Dan Piţa au „denaturat realitatea socialistă”. Filmul este retrimis la masa de montaj pentru a fi curăţat de secvenţele duşmănoase. Chiar şi aşa, filmul a rămas inaccesibil publicului până în 1990. În Faleze de nisip, doctorul Cristea, un om trecut de prima tinereţe, egoist, indiferent, se află în concediu la mare. Liniştea vacanţei îi e tulburată cînd, la malul mării, îi sînt furate lucrurile. Obişnuit să i se dea întotdeauna dreptate, el susţine la Miliţie că vinovat este un tînar de pe plaja. Deşi acuzatul nu-şi recunoaşte fapta, doctorul nu admite că s-ar fi putut însela. Tinerii, crede el, sînt întotdeauna vinovaţi.

O profesiune de credinţă

A doua proiecţie programată în cadrul medalionului dedicat lui Dan Piţa este Femeia visurilor, film care redă povestea unui regizor celebru, Thomas, aflat la apogeul carierei, obsedat de nălucirile femeii dorite, dar şi de problemele lui de creaţie. Deşi filmele sale sînt premiate, iar el este iubit de public, de actori şi de prieteni, Thomas este chinuit de dorinţa de a realiza filmul vieţii sale. Despre acest film, criticul de cinema Iulia Blaga remarca: “Femeia visurilor e, în fond, un manifest personal şi o profesiune de credinţă, şi mai puţin un film misogin şi răuvoitor despre eternul feminin (deşi trimite la volumul lui Mihail Sebastian, Femei, care e şi titlul filmului din film). Substanţa mistuitoare din mintea unui cineast nu e atât de uşor de fluidificat şi de transpus pe ecran, dovadă că aceste filme sunt o creaţie de maturitate, dacă nu de rămas-bun”.

Despre Dan Piţa

Regizorul Dan Piţa este un nume de referinţă pentru cinematografia românească a anilor ’70. Filmografia sa cuprinde peste 20 de titluri apreciate de critică şi premiate la cele mai importante festivaluri internaţionale de gen. Recunoaşterea internaţională a lui Dan Piţa a venit odată cu lansarea filmului “Pas în doi”, care a câştigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin din 1986, pentru ca în 1993 să fie distins cu Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia pentru “Hotel de Lux”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*