O adaptare după I.L. Caragiale, pe scena Ateneului Tătăraşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/01/2014

Ateneul Tătărași îi invită pe ieşeni la spectacolul de teatru “Revoluţie şi reacţiune”, adaptare după I.L. Caragiale. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 ianuarie, cu începere de la ora 19.00. Preţul unui bilet este de 15 lei. Elevii, studenţii şi pensionarii plătesc doar 10 lei pentru un tichet.

teatru_2

Cuvântul regizorului, Ion Mircioagă:

„Românul preocupat de viață și de tainele ei, de teatru și de înțelesurile sale, nu poate ignora o întrebare: Caragiale e contemporanul nostru sau noi suntem contemporanii săi? Altfel spus, Nenea Iancu a fost un vizionar sau datele esențiale ale caracterului mioritic nu s-au schimbat defel în ultimii 150 de ani? Greu de răspuns. Sigur e că, indiferent dacă se uită la televizor sau deschide ziarul, urmașul lui Traian și Decebal e lăudăros și fricos, revendicativ și gata să cadă la pace, și, peste toate, histrionic. Îi place să se arate. Îi place să fie ascultat. Cu îngăduință, se poate spune despre el că e comunicativ. La rece judecând situația, se constată că e mai degrabă zgomotos. Gesticulează larg; fondul principal de cuvinte cuprinde sumedenie de interjecții. Mijloacele sale de exprimare sunt foarte sărace în raport cu fantasmele care îl neliniștesc.

Iluziile, spaimele și speranțele românului îi alimentează bufoneria și, în același timp, îi dau șansa să nu rămână întemnițat în caricatură. Tămbălăul e căutat și întreținut fiindcă face uitată deprimarea. Bășcălia groasă e frecventată ca un drog folosit pentru a fi păcălită disperarea. Românul e sceptic în viața de zi cu zi și, ca urmare, simte o teribilă nevoie să creadă într-o instanță ce guvernează o altă existență, aflată dincolo de moarte. Această necesitate întemeiază gustul pentru ceremonii – ceremonii cu totul speciale, căci accesoriile lor sunt berea și mititeii.

Trăsăturile mai sus amintite sunt și mai evidente când sunt puse alături de caracteristicile altor nații. De aceea, plecând de la textul lui Caragiale, am imaginat o întâlnire între un urmaș al Conului Leonida și o tânără venită dintr-o lume pentru care spațiul carpato-danubiano-pontic încă e o bizarerie…”

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*