Noi abonamente și bilete în transportul public

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/09/2017

Introducerea abonamentului unic şi a biletelor de călătorie pe perioade limitate reprezintă una dintre măsurile pe care municipalitatea le întreprinde pentru a facilita accesul la mijloacele de transport în comun şi utilizarea eficientă a acestora de către pasageri.

„Eu cred că viitorul este al transportului public, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate, în rândul cărora vrem să intrăm cu adevărat. Pe termen lung, transportul public înseamnă reducerea poluării, descongestionarea traficului, dar şi economii substanţiale pentru populaţie. Pentru a fi eficient, transportul public trebuie să devină atractiv, un competitor real pentru transportul individual, cu autoturismul personal”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Propunerea de introducere a abonamentului unic și a biletelor pe perioade determinate vândute de Compania de Transport Public (CTP) este supusă dezbaterii publice, urmând apoi a fi discutată în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local. Proiectul vizează simplificarea şi modernizarea sistemului de ticketing, creşterea atractivităţii transportului public şi scăderea tarifelor de transport.

Un plus de simplitate și de mobilitate pentru pasageri

Atractivitatea noului tip de abonament va fi asigurată prin preţul acestuia, cât mai apropiat de cel al unui abonament pe o linie. El va costa 75 lei, cu o diferenţă nesemnificativă faţă de 73 lei, cât reprezintă abonamentul pe o linie. Avantajul utilizării acestuia este esenţial pentru sporirea gradului de mobilitate a pasagerului.

Practic, un călător care achiziţionează un abonament unic va putea circula pe orice traseu, folosind orice mijloc de transport în comun. Efectele sale pozitive constau în reconfigurarea traseelor pentru optimizarea reţelei de transport şi a utilizării parcului de vehicule, simplificarea modului de eliberare şi utilizare a abonamentelor, fidelizarea utilizatorilor de transport public, atragerea de noi utilizatori și creşterea încasărilor operatorului de transport public.

Pe lângă abonamentul unic, CTP va comercializa abonamente cu preţ întreg valabile 30, 15 şi 7 zile, la preţuri de 75, 43, respectiv 25 lei.

De asemenea, turiştii se vor deplasa mult mai uşor prin oraş având la dispoziţie un tip special de abonament, valabil trei zile şi costând 20 de lei.

 

Pe de altă parte, călătorii vor putea achiziţiona un bilet de călătorie cu aceleaşi beneficii ale abonamentului unic. Practic, el va oferi aceeaşi mobilitate nelimitată, cu precizarea că acesta va fi valid pe parcursul unor anumite perioade de timp. Spre exemplu, un bilet cu o călătorie valabil 90 de minute va costa 2 lei, cel cu două călătorii valabil tot 90 de minute va putea fi achiziţionat contra sumei de 4 lei, în timp ce biletul valabil 24 de ore va avea preţul de 8 lei.

Comments

comments

Categoria: CTP

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*