Noaptea albă a străzii Lăpuşneanu, o încântare pentru ieşeni

Publicat de Curierul de Iasi la data de 04/08/2011

Noaptea Albă a străzii Lăpuşneanu a fost un succes, pe deplin gustat de către locuitorii Iaşului, care au fost prezenţi în număr mare la această sărbătoare a culturii şi istoriei oraşului.

Evocarea Unirii Principatelor

Muzeul Unirii a fost unul dintre principalele obiective vizitate de către ieşeni. Au fost vizitate apartamentele Muzeului, unde au putut să intre în atmosfera acelor vremuri şi acelor oameni care au ştiut mai presus de orice să pună interesele “celor mulţi” în faţa intereselor proprii. Din balconul casei, domnul George Marici a reprodus unul dintre mesajele domnitorului Alexandru Ioan Cuza rostite la 11 decembrie 1861: Unirea este îndeplinită. Naţionalitatea Română este întemeiată. Acest fapt mareţ, dorit la generaţiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldura de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante şi s-a înscris în datinile Naţiunilor. Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silinţele noastre prin înţelepciunea poporului şi a condus Naţiunea către un falnic viitor. În zilele de 5 si 24 Ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în Alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur Domn. Alesul vostru va da astazi o singură Românie. Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări. Să trăiască România!“.

Expoziţii de artă plastică

“În cadrul evenimentului “Noaptea Albă a străzii Lăpuşneanu”, ajunsă la a treia ediţie, Galeriile de Artă Dana, din str. Lăpuşneanu nr. 17, au vernisat expoziţia de pictură “Estivalia”, ce cuprinde lucrări non-figurative din pinoteca Galeriilor Dana, din colecţii particulare şi ale artiştilor expozanţi. “Don Quijote” semnat Constantin Tofan, “Fără titlu” a lui Dragoş Pătraşcu, “Punctul Omega” de Jeno Bartos, “Scrisori IV” a Adinei Simionescu, “La fuite de la lune” semnat de maestrul Dan Hatmanu sau  “Pavilionul” lui Valeriu Gonceariuc sunt câteva dintre lucrările care au stărnit interesul celor cateva sute de ieseni ce au trecut, la ore tarzii din noapte, pragul Galeriilor Dana. În total, pe simeze sunt expuse 25 de lucrări, toate cu temă abstractă, semnate de tot atâţia artişti plastici, printre care Cristian Diaconescu, Traian Mocanu,  Felix Aftene, Zamfira Bârzu, Grig Bejenaru, Adrian Chira, Corneliu Vasilescu, Costin Neamţu, Constantin Catargiu, Smaranda Bostan, Marcel Pavel, Romul Nuţiu, George Moscal, Edi Apostu, Marcel Bunea, Mircea Vasile Mureşan, Mihai Pamfil, Mihai Coţovanu, Florin Morun şi regretaţii Ioan Gînju, Constantin Radinschi şi Corneliu Ionescu” – Leonard Cănănău, PR Manager Romil Grup. De asemenea, ieşenii au putut admira lucrări de artă din cadrul Galeriei Nicolae Tonitza a Uniunii Artiştilor Plastici filiala Iaşi.

Bucuria lecturii şi a muzicii

Tot în cadrul Nopţii albe, Grupul Ştef a organizat “Expoziţia în gang”, unde au expus domnii Eugenia şi Constantin Ionescu, în stradă au fost admirate lucrările de sculptură ale maestrului Constantin Ionescu. De asemenea, în stradă a fost amplasat un stand de cărţi şi albume ce prezentau imagini ale Iaşului de altădată, împreună cu atelierul ad-hoc ce realiza fotografii la minut au încercat să redea puţin din ceea ce a fost cândva Strada Lăpuşneanu. “Noaptea albă a cărţilor deschise în Librăria Humanitas a fost un eveniment organizat în cadrul Nopţii albe a străzii Lăpuşneanu. Librăria a fost deschisă pînă tîrziu, la ora 2 dimineaţa, iar clienţilor li s-a pregătit un moment muzical special. Invitatul nostru, Dan Arhire, a susţinut un recital de chitară clasică începînd cu ora 21. Ne-am bucurat de faptul că am avut librăria plină şi, în acest fel, am avut ocazia să cunoaştem oameni deosebiţi şi să legăm prietenii. Toţi cei care au trecut pragul librăriei l-au ascultat cu încîntare pe Dan Arhire şi au fost plăcut surprinşi să descopere că îi aştepta o noapte plină de reduceri şi ceai din partea casei.  Aceasta a fost prima ediţie la care am luat parte şi am fost foarte încîntaţi de succesul evenimentului, urmînd ca pe viitor să ne implicăm şi mai activ în organizarea activităţilor culturale din cadrul Nopţii albe a străzii Lăpușneanu” – Ionuţa Necula, librar şef Humanitas Iaşi. Pagini de carte au fost răsfoite şi în cadrul Librăriei Avantgarde. Fanfara Garnizoanei Iaşi a încântat publicul, intonând cântece de epocă şi marşuri militare.

Comments

comments1 Comentariu

  1. dacianova

    Pozele le-ati facut cu telefonul??? Nu aveti bani sa cumparati o camera foto digitala? In medie o camera costa 300 lei. O sa va fac o donatie daca nu mai aveti bani! Asta ca sa aveti un site mai frumos nu cu poze de 2 lei 🙂
*