Muzeul Municipal va avea o cameră cu podea de sticlă

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/09/2014

muzeul municipal (10) muzeul municipal (15)Lucrările de restaurare şi consolidare a clădirii din strada Zmeu nr. 3 ce va adăposti Muzeul Municipal au scos la lumină porţiuni ale fundaţiei unei clădiri anterioare, zid datat de arheologi la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XIX. Descoperirea zidului şi cercetarea arheologilor a relevat o etapă, până acum necunoscută, a istoricului clădirii. Specialiştii consideră că zidul în formă de arc de cerc aparţine fundaţiei sau beciurilor clădirii de secol XVIII ce aparţinea căpitanului Vistu şi făcea parte din proprietatea bisericii Zlataust. Pe ruinele acestei clădiri, boierul Ilie Burchi, zis şi Zmău, a construit la începutul anilor 1800 imobilul actual, ce a fost extins în perioada interbelică.

Expus pentru turişti
Descoperirea zidului a dus la modificarea proiectului iniţial de restaurare. Pentru punerea în valoare a ruinelor clădirii vechi, o cameră a muzeului va avea pardoseală de sticlă, iar zidul va fi iluminat arhitectural. Pe o structură metalică vor fi montate panouri de sticlă specială pentru a permite turiştilor să observe zidăria veche de peste 200 de ani. Porţiunea de zid va fi conservată, piatra va fi curăţată şi tratată cu un lac special pentru a o proteja. Modificarea lucrărilor nu necesită suplimentarea finanţării, fiind acoperită de fondurile iniţiale ale proiectului european.

Stadiul lucrărilor
Restaurarea imobilului se desfăşoară în ritm alert, fiind înregistrat şi un uşor avans faţă de planificarea iniţială. În acest moment se lucrează la consolidarea şi înălţarea acoperişului clădirii. Sunt înlocuite în acest proces grinzile de lemn afectate de infiltraţii, dar sunt păstrate şi restaurate cele aflate într-o stare bună. În acelaşi timp, se lucrează la refacerea planşeului de lemn dintre parter şi etaj şi a scărilor interioare. Constructorii au definitivat până acum consolidarea fundaţiei clădirii şi a beciurilor. De asemenea, este decapată tencuiala interioară şi a început consolidarea zidăriei. O atenţie deosebită a fost acordată decoraţiunilor arhitecturale exterioare. Au fost făcute mulaje după ornamentaţii care vor ajuta specialiştii să recreeze elemente identice.

Viitorul muzeului
Înfiinţarea Muzeului Municipal reînvie instituţia ce a funcţionat la Iaşi în perioada interbelică şi va prezenta unitar istoria oraşului. Muzeul va avea spaţii de expoziţii permanente şi temporare la parterul clădirii şi la etaj, o colecţie numismatică, în beciurile clădirii, sală multimedia, de conferinţe şi un atelier de conservare şi restaurare.

Conform graficului de lucrări, restaurarea clădirii urmează să fie finalizată în octombrie 2015, iar muzeul va fi deschis parţial la începutul anului 2016. În paralel cu lucrările de restaurare, echipa municipalităţii care se ocupă de proiect a demarat şi procedura de acreditare a muzeului şi de constituire a colecţiilor de exponate.

Înfiinţarea Muzeului Municipal în imobilul din strada Zmeu nr. 3 face obiectul unui proiect european câştigat de Primăria ieşeană şi are o valoare totală de aproximativ 13 milioane lei, cea mai mare parte a fondurilor fiind susţinute de finanţarea nerambursabilă.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*