Munţi de zăpadă se ridică la marginea Iaşului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/02/2012

Operaţiunile de deszăpezire desfăşurate în municipiu au ridicat şi transportat sute de mii de metri cubi de zăpadă. În punctele de depozitare s-au creat adevăraţi munţi. Eliminarea completă a zăpezii din municipiu este imposibilă din pricina cantităţii impresionante

În lipsa ninsorilor importante calitativ, comandamentul de iarnă a avut ca prioritate în săptămâna ce a trecut ridicarea şi transportul zăpezii din municipiu. În acest moment, toate arterele importante au funcţionale toate benzile de circulaţie, iar zăpada a fost ridicată din marile intersecţii. Aproximativ 70 de camioane s-au aflat în fiecare zi în oraş pentru a transporta zăpada. Mobilizarea utilajelor şi a echipelor municipalităţii şi a firmelor private a generat şi costuri importante. Transportul unui singur metru cub de zăpadă către punctele de depozitare din marginea Iaşului ajunge să coste 7 lei.

„Numai în noaptea de vineri spre sâmbătă am scos din oraş 232 de curse a câte 25 de metri cubi, iar în cursul zilei de sâmbătă au fost transportaţi din oraş 50.000 de metri cubi de zăpadă. Am transportat până acum 300 de garnituri de tren cu zăpadă. Bugetul de 3 milioane de lei alocat pentru deszăpezire a fost epuizat, dar vom şti cu siguranţă întregul efort bugetar de abia în luna martie. Oricum, a fost o sumă insuficientă pentru a scoate toată zăpada din Iaşi. Dacă vom primi vreun ban din cei solicitaţi de la Guvern, atunci poate vom mai continua să scoatem zăpada, dacă nu, o vom lăsa să se topească”, a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic al municipalităţii. În aceastpă perioadă societăţile din subordinea municipalităţii lucrează pentru eliberarea completă a trotuarelor şi a străzilor secundare şi pentru eliberarea gurilor de canalizare pentru a nu fi împiedicată scurgerea apei provenită din topirea zăpezii.

Acţiuni susţinute ale Poliţiei Locale de curăţare a arterelor rutiere

Poliţiştii locali au fost de asemenea mobilizaţi în activitatea de deszăpezire. Astfel, în această perioadă continuă activitatea de sprijinire a utilajelor specializate pentru transportarea grămezilor de zăpadă formate lângă bordura trotuarelor. Se acţionează cu precădere pe arterele aglomerate, în preajma unităţilor şcolare, spitalelor, precum şi pe străzile cu trafic îngreunat, ocazie cu care se dispun măsuri de închidere a unor benzi de circulaţie sau după caz a unor artere de circulaţie pe o perioadă determinată pentru ca zăpadă să fie încărcată într-un timp cât mai scurt fără a fi create ambuteiaje. Menţionăm faptul că la această oră se acţionează pe b-dul Dacia, b-dul Alexandru cel Bun şi şos. Păcurari

Având în vedere faptul că o parte dintre conducătorii auto au parcat autoturismele în loc nepermis blocând astfel o bandă de circulaţie, dar şi activitatea de deszăpezire, poliţiştii locali au dispus ridicarea a peste 20 de autoturisme zilnic.

În acelaşi timp, poliţiştii locali continuă campania de sancţionare contravenţională a persoanelor juridice şi fizice, care deşi au fost somate să respecte prevederile legale cu privire la obligativitatea deszăpezirii trotuarelor din zona punctelor de lucru la care îşi desfăşoară activitatea sau domiciliază, aceştia nu s-au conformat. În urma verificărilor zilnice efectuate în toate cartierele din municipiul Iaşi şi în urma celor aproximativ 500 de persoane somate, în ultimele zile au fost aplicate peste 160 de sancţiuni contravenţionale, cu valori cuprinse între 190 şi 370 lei, conform H.C.L.M. Iaşi 172/2002 – privind menţinerea curăţeniei în municipiul Iaşi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*