Municipalitatea încearcă să deblocheze situația bazinului de înot din Tudor Vladimirescu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/09/2018

În ultima ședință a Consiliului Local al Municipiului Iași, organizată vineri, 31 august, aleșii au adoptat o hotărâre importantă pentru continuarea lucrărilor aferente construirii bazinului olimpic de înot din Complexul „Tudor Vladimirescu” al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași. Astfel, consilierii au fost de acord cu un schimb de terenuri între imobilul din strada Moșu, nr. 1 (în suprafață de 978 metri pătrați), proprietate privată, cu un imobil echivalent valoric din proprietatea Primăriei Municipiului Iași, respectiv imobilul din str. Păcurari, nr.12-18 (în suprafață de 900 metri pătrați).

Primarul Mihai Chirica a explicat cât de importantă este această etapă care poate continua o investiție blocată mai mulți ani din cauza regimului de proprietate al terenului necesar.

„Bazinul de înot a fost un obiectiv inițiat de Ministerul Educației împreună cu Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi», pe la începutul anilor ‘90, pe o suprafață de teren pusă la dispoziție de Municipiul Iași. Atunci suprafața ocupa câteva hectare, însă ulterior au intrat în vigoare Legile Proprietății, iar împroprietăririle au dus la fragmentarea acelui teren. Investiția a fost întreruptă pentru că nu era rezolvată problema unor puneri în posesie pe amprenta unei părți a bazinului deja construită. Universitatea Tehnică nu mai putea continua acest proiect pentru că nu era deținătorul de drept al terenului, drept urmare nu putea iniția un schimb de terenuri cu actualul proprietar, singura șansă de rezolvare a acestei situații fiind la Consiliul Local. Acest obiectiv este preluat de la Universitatea Tehnică, condiția fiind finalizarea lucrărilor, iar finanțarea urmând să fie realizată prin accesarea de fonduri nerambursabile. Scopul este încadrarea bazinului de înot în activitatea sportivă și didactică a universităților ieșene, fiind astfel ancorat în structura de bază a învățământului superior ieșean. Este o oportunitate pe care o putem folosi, deși drumul până la finalizarea lucrărilor și până la omologarea bazinului este destul de lung”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre, transferul se va face din patrimoniul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași în cel al Consiliului Local, rămânând de întocmit doar procesul verbal de predare-primire pe baza căruia se va emite Hotărârea de Guvern privind scoaterea terenului în suprafață de 5.917 metri pătrați din patrimoniul universității și trecut înapoi în patrimoniuul municipalității, cu precizarea că aceasta produce efecte juridice la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*