Municipalitatea a lansat cea mai amplă campanie de consultare publică a ultimelor decenii: “Împreună decidem viitorul orașul nostru!”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/04/2016

Primăria Municipiului Iaşi a lansat joi, 7 aprilie, cea mai mare campanie de consultare publică din ultimele decenii. Subiectul aflat în dezbatere este Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Iaşi 2015 – 2030 şi vizează toate domeniile de interes public. Toţi ieşenii vor putea veni cu propuneri pe parcursul următoarelor trei luni.

„Populația Iaşului este în curs de îmbătrânire, iar volumul forței de muncă scade. De asemenea, 13% din populația municipiului trăiește în zone mai puțin favorabile calității locuirii, iar infrastructura rutieră, pentru pietoni și biciclete, are nevoie de continuarea lucrărilor de modernizare, la fel și restul infrastructurii edilitare și de servicii publice. Spațiile verzi amenajate trebuie dezvoltate în continuare, în timp ce multe dintre clădirile-monument, clădiri publice și rezidențiale au nevoie de reabilitare şi pot fi modernizate și eficientizate energetic. Atractivitatea municipiului Iași și a Zonei Metropolitane trebuie consolidată, atât pentru atragerea de investiții și capital, cât și pentru creșterea numărului turiștilor. Obiectivele mele privesc creşterea calităţii vieții cetățenilor prin îmbunătățirea calității spațiilor publice și extinderea rețelei de spații verzi, precum şi prin diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber, cultură și agrement. De asemenea, va crește calitatea și atractivitatea serviciilor publice, înlesnind accesul la educație, servicii sociale, servicii medicale și cultură, şi va fi îmbunătățită accesibilitatea pentru pietoni, bicicliști și automobile. Totodată, va fi îmbunătățit dialogul dintre autoritățile publice și cetățeni, precum și dintre autoritățile publice și mediul de afaceri, iar municipiul și Zona Metropolitană Iași vor fi promovate la nivel regional, național și internațional”, a anunţat primarul interimar Mihai Chirica. Acesta a adăugat că pentru fiecare domeniu propus dezbaterii publice va fi creat un grup de lucru format din experţi. Primăria va mediatiza campania inclusiv în mediul online.

 

În baza acestei strategii, Municipiul Iași, în colaborare cu Zona Metropolitană Iași, își va fundamenta portofoliul de proiecte de dezvoltare urbană integrată care urmează să fie implementate până în 2023, prioritizând un portofoliu de proiecte în valoare de aproape 300 milioane de euro. Proiectele propuse dezbaterii publice privesc domeniile Educație, Cultură, Sănătate, Incluziune socială, Sport, Siguranță publică, Comunități și culte, Societate civilă, Economie și competitivitate, Cercetare și inovare, Mediu, Conectivitate și mobilitate urbană.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*