Muncipalitatea în direct cu ieşenii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/09/2010

În fiecare joi, de la ora 16, administraţia locală are audienţe în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune local Prima  TV Iasi, emisiune moderată de Petru Frăsilă. Telefonul la care pot suna ieşenii pentru a intra în direct este 0232/249.049. Sesizările sunt preluate şi discutate în direct în timpul emisiunii, iar problemele care nu vor putea intra în direct vor fi preluate şi rezolvate ulterior. În această ediţie prezentăm răspunsuri de interes general la solicitările adresate municipalităţii în timpul emisiunii din 7 septembrie, când a fost prezent la emisiune primarul Gheorghe Nichita.

1. Firtais Ionel – probleme cu o amendă plătită în alt oraş, a primit somaţie de plată de la Primăria Municipiului Iaşi.

Răspuns: Conform articolului 39 din OG 2/2001, amenzile de circulaţie rutieră se plătesc la Direcţia Locală a Finanţelor Publice. În acest sens, Poliţia Rutieră care a acordat amenda trimite procesul verbal către administraţia locală pe raza căreia se află domiciliul celui amendat pentru a fi luat în debit. În momentul de faţă, nu este o bază de date la nivel naţional cu toate plăţile efectuate, de aceea nu putem verifica dacă dumneavoastra aţi plătit amenda în altă localitate. De aceea, vă rugăm să aduceţi o copie după chitanţa care dovedeşte palta amenzii la DFPL Iaşi sau la un centru de cartier pentru a scădea acest debit din evidenţa noastră.

2. Trofin Florin Ovidiu – sesizeaza probleme portiunea piatra cubica iesirea spre Breazu, traficul din Iaşi este îngreunat de semafoare.

Răspuns: Aleea Mihail Sadoveanu va fi complet reabilitată şi modernizată prin proiectul cu finanţare europeană în valoare de 20.350.000 euro “Dezvoltare reţea rutieră în zona cultural-istorică şi turistică a Municipiului Iasi” din cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013 AXA 1. Lucrările de execuţie din cadrul proiectului vor începe în primăvara anului viitor. Semaforizarea este necesară în orice oraş cu trafic intens. În acest moment o parte a semafoarelor din Iaşi sunt gestionate de un sistem modern pe baza GPS, sistem care reglementează timpii de roşu şi verde în funcţie de trafic.

3. Costin Gabriel – cum se poate intra in audienta la primar?

Răspuns: Vă rugăm să vă înscrieţi la Biroul de Audienţe din cadrul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni, telefon 0232/267582 int 163 sau email informatii@primaria-iasi.ro. Veţi fi chemat la audienţa programată pentru săptămâna viitoare.

4. Iulica Gina – detalii privind reabilitarea termică a blocurilor.

Răspuns: În bugetul local pentru anul 2010 al Primăriei Municipiului Iaşi au fost prevazute fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe. Astfel, în cursul acestui an s-a derulat contractul pentru întocmirea documentaţiilor tehnico-economice pentru 38 de blocuri din municipiul Iasi.

conform programului naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, jumătate din suma investiţiilor este alocată din fonduri de la bugetul de stat. Prin adresa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu nr. 36486/2010 ne este adus la cunoştintă faptul că pentru anul 2010, municipiului Iaşi i-au fost alocate 160.000 lei credite de angajament, sumă care este insuficientă pentru demararea procedurii de licitaţie a lucrărilor de reabilitare termică pentru toate blocurile la care s-a realizat documentaţia tehnico-economică. Prin urmare, prin adresa din 5928/ 28.06 2010 înaintată de Primăria Municipiului Iaşi către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, am solicitat suplimentarea sumei alocate, mai exact un credit angajament de 15.000.000 lei.

Aşadar, reabilitarea termică a blocurilor din Iaşi la care s-a realizat documentaţia tehnico-economică se va face în funcţie de sumele alocate de la bugetul central.

5. Corneliu Şovan – solicită detalii privind construcţia pasarelei Octav Băncilă

Răspuns: Proiectul “Axa de dezvoltare Nord – Sud Pasaj Octav Băncilă” este depus pentru accesarea de fonduri europene în cadrul Programului Operational Regional AXA 1 şi este în valoare de 85.000.000 lei. Documentaţia a fost predată pentru evaluare încă din luna aprilie 2010. În acest moment proiectul a depăşit toate etapele de evaluare, contractul de finanţare urmând să fie semnat în această lună. Proiectul işi propune realizarea unui pasaj suprateran de transport peste calea ferată în vederea creşterii accesibilităţii rezidenţilor din cartierele Dacia şi Alexandru în zonele funcţionale din Iaşi, precum şi reabilitarea şi modernizarea de străzi şi trotuare aferente zonei pasajului.

Specificaţii tehnice pasaj Octav Bancilă:
– Lungime totală pasaj: 532,20 m (277,20 m – pasaj, 135 m – rampă soseaua Naţională, 120 m – rampă strada Păcurari);
– 5 deschideri către arterele din zona Ţigarete, Moara de Foc, Canta, Str.Octav Băncilă.
– Partea carosabilă de 7,80 m (2 benzi x 3,90 m fiecare) şi două trotuare pietonale de 1,70 m fiecare (1,50 m spaţiu pietonal util + 0,20 m spaţiu pentru parapetul de siguranţă).

În cadrul proiectului vor fi modernizare complet o serie de străzi cu lungime totală de peste 9 km. Aceste străzi sunt: Muşatini, Sarmisegetuza, Strămoşilor, Tabacului, Columnei, Vitejilor, Plăieşilor, Petru Poni şi Toma Cozma. Totodată va avea loc reabilitarea şi modernizarea a 39.641 mp de trotuare aferente străzilor de mai sus.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*