Mugur Isărescu, stăpânul banilor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 24/02/2012

CURIERUL DE IAŞI vă prezintă personalităţile care au primit titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Iaşi în ultimele două decenii.

La nenumăratele distincţii naţionale şi mondiale primite de-a lungul anilor, guvernatorul BNR a adăugat-o pe cea acordată de World Academy of Records. Pentru cea mai lungă perioadă în care un guvernator este în funcţie, World Academy of Records l-a inclus oficial pe Mugur Isărescu în galeria recordurilor mondiale.

Ascensiune fulminantă

Născut la Drăgăşani, judeţul Argeş, pe 1 august 1949, Mugur Isărescu a absolvit în 1971 Academia de Studii Economice din Bucureşti, apoi a lucrat la Institutul de Economie Internaţională pentru următorii 19 ani.

A luat contact cu ţările cu economie de piaţă, participând la cursuri în Statele Unite. În anul 1989 a obţinut titlul ştiiţific de doctor în economie cu teza „Politici ale ratelor de schimb”. După Revoluţia din 1989, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada României din Statele Unite ale Americii, iar din septembrie 1990 a fost Guvernatorul Băncii Naţionale a României. A preluat funcţia de guvernator într-un moment în care toata rezerva valutară a BNR se dusese pe importuri.

Între anii 1990-1991, Mugur Isărescu a condus Comisia guvernamentală pentru identificarea şi recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de către N.Ceauşescu şi colaboratorii săi, comisie înfiinţată în 1990.

În anul 1993 devine membru al Clubului de la Roma, a fost ales preşedinte al Asociaţiei Române a Clubului de la Roma, iar în 1999 a fost reales în această funcţie. În anul 1998 este ales vicepreşedinte al Clubului Guvernatorilor băncilor centrale din Balcani, Marea Neagră şi Asia Centrală, iar în anul 2002, preşedinte al acestui club. După Revoluţia din 1989, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României din Statele Unite, iar din Septembrie 1990 a fost Guvernatorul Băncii Naţionale.

Om al reformelor

Pe 16 decembrie 1999, Mugur Isărescu a devenit Prim Ministru al României. După noiembrie 2000, s-a întors la Banca Naţională a României pentru încă un mandat de guvernator. Mugur Isărescu este autorul unui plan economic liberal care a condus la redresarea României printr-o politică monetară extrem de inteligentă, pusă în aplicare atât în perioada mandatului său de prim ministru, cât şi în perioada mandatelor sale de guvernator al Băncii Naţionale. Poziţia sa este comparabilă cu rolul jucat de Leszcek Balcerowicz în implementarea reformelor din Polonia. În prezent, Mugur Isărescu este singurul demnitar român care este membru al celebrei Comisii Trilaterale. La data de 1 iulie 2005, a introdus leul nou, după liberalizarea contului de capital. A dus o politică activă în privinţa dobânzilor acordate la credite, a siguranţei băncilor.

Recunoaştere deplină

Mugur Isărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova (octombrie 2003), al Universităţii din Piteşti (decembrie 2006) şi al Universităţii “George Bacovia” din Bacău (august 2007). Din iunie 2007 este cetăţean de onoare al municipiului Sibiu. În anul 2001 a fost ales ca membru corespondent al Academiei Române, devenind în anul 2006 membru titular al acestui prestigios for ştiinţific al României. În prezent este şi preşedintele Secţiei de Economie, Sociologie şi Ştiinţe Juridice a Academiei Române. La data de 2 februarie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul “Meritul Industrial şi Comercial” în grad de Mare Ofiţer, pentru “cea mai spectaculoasă perioadă de creştere de după de cel de-al Doilea Război Mondial”, cu această ocazie fiind decorat întregul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

“Adoptarea oricărui mix de politici economice într-o ţară trebie să ţină seama de condiţiile existente în ţara respectivă, de efectele politicii urmate în anii anteriori şi fără îndoială de ţintele care sunt urmărite.” – Mugur Isărescu

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*