Modificări în aspectul pasajului Eminescu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/08/2013

Pasajul din Fundaţie va fi placat cu granit, vor fi montate panouri electronice de informare, iar iluminatul în tunel se va face prin lămpi amplasate în nişe

 

Primăria doreşte schimbarea soluţiei tehnice pentru finisajele pasajului subteran Mihai Eminescu. Împreună cu arhitecţi şi reprezentanţi ai Direcţiei de Cultură a fost stabilită viitoarea înfăţişare a interiorului pasajului.

Design îmbunătăţit

pasaj eminescu (22)Aceasta presupune modificarea proiectului iniţial în vederea îmbunătăţirii designului şi a dotărilor viitorului tunel rutier. Interiorul pasajului va fi placat cu granit  pentru a se armoniza cu clădirea Bibiliotecii Centrale Universitare, vor fi folosite elemente de oţel, parapeţi cu amortizori, iar la intrările în pasaj vor fi montate panouri electronice de informare. Iluminatul din interiorul tunelui va fi realizat prin lămpi ascunse în nişe şi nu prin stâlpi aşa cum era proiectat iniţial. De asemenea, exteriorul pasajului a suferit modificări de proiect. Luminatorul central nu va fi construit în formă de piramidă, ci va fi plan, pentru a nu obtura în niciun fel vizibilitatea spre monumnetele din zonă.

Plus de valoare

Reprezentanţii Primăriei Iaşi au trimis deja spre aprobare către Ministerul Dezvoltării documentaţia de modificare a proiectului de la Fundaţie, urmând ca după răspunsul autorităţilor să fie demarată o licitaţie pentru noile lucrări. Conform estimărilor, pentru modificarea finisajelor este nevoie de o sumă între 500.000 – 600.000 euro. „În acest caz nu vorbim de sume suplimentare, pentru că bani sunt în proiect încă de la început, ci vorbim de o modificare care vrea să aducă un plus de valoare privind calitatea finisajului. Pasajul Eminescu va fi o poartă de intrare în zona centrală a Iaşului şi trebuie să arate altfel. Iniţial era pregătit să fie finisat prin torcretare, dar ar fi arătat ca o suprafaţă de beton. Ne-am consultat şi cu arhitecţii şi cu Direcţia de Cultură şi am găsit o formulă mult mai acceptabilă pentru ceea ce înseamnă acest pasaj”, a precizat viceprimarul Mihai Chirica.

Lucrări finale la şină

În această perioadă se desfăşoară ultimele lucrări pentru finalizarea liniei de tramvai dintre strada Musicescu şi statuia lui Mihai Eminescu. Peste câteva zile este programată asfaltarea zonei liniilor de tramvai şi primele probe de circulaţie a tramvaielor. În septembrie urmează să fie deschise traseele de tramvai către Copou. În paralel se lucrează la ambele refugii – staţii de tramvai de pe Musicescu, care sunt aproape finalizate. Au fost turnate şi fundaţiile la stâlpii care vor susţine reţeaua de fir contact. Pe de altă parte, lucrările avansează şi în ceea ce priveşte structura pasajului subteran. Muncitorii au definitivat săpăturile pentru stratul suport al viitoarei căi de circulaţie şi se pregătesc pentru realizarea zonei centrale a pasajului subteran.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*