Modernizări în sistemul de termoficare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/06/2013

Conducerea Dalkia Termo Iaşi a anunţat pentru vara acestui an demararea a două proiecte pilot care vor schimba la faţă sistemul centralizat de termoficare. Instalarea pompelor de recirculaţie la 10 – 15  imobile şi realizarea distribuţiei pe orizontală la alte 2 – 3 blocuri ar urma să se realizeze în următoarele luni. Ulterior, în funcţie de finanţări, proiectele vor fi extinse.

Pompa pentru recirculaţie

Astfel, conducerea societăţii vrea să arate că există o metodă simplă pentru a rezolva problema apei care, rămasă în conducte pe timpul nopţii, se răceşte. De regulă, dimineaţa, primii locatari care deschid robinetele de apă caldă trebuie să o lase câteva minute să curgă pentru a se încălzi. „În vara aceasta vrem să facem 10 – 15 exemple pilot, în mai multe cartiere ale Iaşului, de corectare a acestei probleme a apei calde la robinete. Soluţia tehnică nu este deloc complicată: o pompă mică la subsol, cu un senzor de temperatură. Când acel senzor simte că în interior apa caldă a scăzut sub acea temperatură presetată, începe şi o recirculă de la ultimul etaj la subsol şi la punctul termic astfel încât să nu mai existe acel timp de aşteptare şi acea apă irosită”, a declarat Ana Maria Icătoiu, director comercial Dalkia Termo Iaşi. Societatea va realiza lucrările, gratuit. Dacă, ulterior, vor exista locatari din alte blocuri care doresc implementarea acestui sistem, angajaţii Dalkia le vor realiza. Operatorul de termoficare este obligat, conform legii, să aducă apa caldă la contorul de branşament, la subsol, la o anumită temperatură. Însă, pentru a veni în sprijinul locatarilor, societatea va efectua lucrările asumându-şi costul manoperei. „Experienţa pe care o avem la Ploieşti arată că, pentru un apartament, costurile se ridică la 200 – 300 lei plătibili în rate. Vorbim doar de costul materialelor pentru că manopera o suportăm noi”, a precizat Icătoiu.

Distribuţia pe orizontală

Cel de-al doilea plan important al societăţii pentru această vară este realizarea distribuţiei pe orizontală, în 2 – 3 blocuri pilot. „Împreună cu reprezentanţii Primăriei vrem ca anul acesta să facem 2 – 3 exemple în diferite zone ale oraşului, blocuri pilot, în aşa fel încât să demonstrăm că un bloc construit acum 30 – 40 de ani, poate avea instalaţii noi, moderne, contor individual, consum individual. Contoarele măsoară exact gigacaloriile consumate”, a spus directorul comercial Dalkia Termo Iaşi. Ulterior, sistemul poate fi extins la toate blocurile racordate la sistemul centralizat de termoficare. Pentru finanţare se pot accesa fonduri guvernamentale, dar şi finanţări europene. În aceste situaţii, contribuţia locatarilor va fi modică. „Distribuţia pe orizontală ar rezolva multe probleme. În primul rând vor fi montate instalaţii noi, nu vor mai fi folosite cele vechi de 30 – 40 de ani care nu au fost înlocuite niciodată. În al doilea rând, vorbim de independenţă. Dacă nu vrei să consumi, îţi opreşti de la contor. Apoi, în asociaţiile cu dificultăţi de plată, sigilezi contorul şi opreşti furnizarea doar la restanţier, nu îi afectezi şi pe vecini”, a explicat Ana Maria Icătoiu.

Cele două mari proiecte ar urma să fie lansate în această vară, urmând ca ulterior, în funcţie de fondurile disponibile să fie extinse la nivelul întregului oraş.

Comments

comments1 Comentariu

  1. Prima intervenţie tehnică pe o scară de bloc în caz de avarie la instalaţiile interioare (dincolo de contor) în urma telefonului dat la Centrul de Apel de către orice locatar va fi gratuită. A doua oară se va interveni în caz de avarie survenită după contor doar dacă există contract de abonament (Gold/Silver/Bronze) semnat între client şi Dalkia Termo Iaşi sau dacă respectivul client achită ulterior costul deplasării echipei (39,80 lei cu TVA) şi al intervenţiei (în funcţie de lucrările realizate).
*