Modelul suedez pentru Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/02/2013

Şefii municipalităţii doresc să aducă la Iaşi experienţa suedeză în servicii de e-guvernare şi de gestiune a centrelor de afaceri

O delegaţie a Primăriei Iaşi s-a întâlnit pe parcursul săptămânii trecute cu înalte oficialităţi din Parlamentul Suediei şi cu autorităţile locale din Stockholm şi Uppsala. În urma discuţiilor avute, reprezentanţii municipalităţii ieşene au creionat bazele unor viitoare colaborări.

Puncte de interes

În primul rând, edilii doresc să se folosească de experienţa sudeză în managementul unui centru de sprijinire a afacerilor şi de dezvoltare a legăturii administraţiei cu cetăţenii prin intermediul internetului şi a mijloacelor electronice. Pe de altă parte, există premisele unor colaborări culturale şi universitare. „A fost o vizită fructuoasă şi foarte eficientă. Pe de o parte, am deschis Iaşul pentru noi colaborări externe şi pe de alta am identificat proiecte pe care le putem aplica la Iaşi şi care au succes în Suedia. Avem nevoie de această experienţă pentru a putea să dezvoltăm proiectele Iaşului aflate în derulare, cum sunt serviciile de e-guvernare şi mai ales Centrul Tehnologic Regional”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Incubator de afaceri

Un important domeniu de colaborare este adoptarea sistemului de gestiune a unui incubator de afaceri. Cu finanţare europenă, Iaşul are în acest moment în lucru construirea unui Centru Tehnologic Regional care să sprijine şi să coaguleze iniţiativele inovative de afaceri.

Centrul Tehnologic Regional va prelua modelul centrului de afaceri din Uppsala

„În Uppsala am avut prilejul să cunoaştem un foarte performant Centru de Inovaţie, practic un incubator de afaceri de succes. Reuşesc cu adevărat să sprijine iniţiative inovative şi să creeze afaceri care rezistă apoi pe piaţa economică liberă. Specialiştii lor ne pot ajuta să aplicăm managementul lor în cazul Centrului Tehnologic pe care îl construim la Iaşi din fonduri europene”, a mai precizat primarul.

Detaliile unei astfel de colaborări vor fi stabilite în luna mai, când este programată o vizită a experţilor suedezi în Iaşi.

……………

Înfrăţire pe proiecte

Discuţiile purtate cu oficialii suedezi au creat şi posbilitatea unei înfrăţiri a Iaşului cu oraşul Uppsala. Similitudinile dinte cele două centre urbane sunt deosebit de numeroase, ambele fiind oraşe universitare, cu o istorie şi o cultură impresionante. Demararea procedurilor de înfrăţire va ţine cont însă şi de proiectele pe care cele două oraşe le pot desfăşura împreună. „Ne interesează să identificăm proiectele pe care putem colabora, să strângem legăturile universitare, culturale şi economice. Nu dorim să facem o înfrăţire de dragul înfrăţirii, ci una bazată pe colaborări efective”, a spus şeful oraşului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*