Mesajul primarului Gheorghe Nichita la deschiderea anului şcolar

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/09/2012

Festivitatea oficială de deschidere a noului an şcolar a avut loc în acest an la Colegiul Garabet Ibrăileanu. Oficialităţile locale au fost prezente la deschidere pentru a marca acest eveniment important al municipiului. În Iaşi sunt în acest moment aproximativ 50 de mii de elevi şi 7 mii de preşcolari. Va prezentam in continuare mesajul primarului Gheorghe Nichita la deschiderea anului şcolar.

Doamnelor şi domnilor profesori,

Dragi părinţi şi elevi,

Văd cum în fiecare an, la mijloc de septembrie, Iaşul se animă, capătă culoare şi viaţă. Este de-acum o realitate că acest oraş trăieşte şi prin frumoşii săi elevi şi studenţi, cei care îi readuc, an de an, spiritul junimist care l-a făcut celebru.

E un loc în care ne construim viitorul, e şi cea mai puternică graniţă a unei naţiuni, şi cultura caracterului, ba chiar şi fericirea noastră de pe pământ. Dar resping ideea conform căreia şcoala este doar o formă în care pui copilul ca pe un aluat la dospit; un loc în care învăţătura îl rumeneşte, şi de unde părinţii şi-l iau înapoi acasă gata copt

Dragi elevi,

Şcoala trebuie să ne înveţe, înainte de toate, să fim oameni. Şi de noi toţi: elevi, profesori, părinţi, autorităţi locale şi centrale depinde să facem din această nobilă misiune o reuşită!

Ştiu că acest lucru nu e uşor! Un filosof german (Immanuel Kant) era convins că educaţia este cea mai grea problemă din câte i s-au dat omului spre rezolvare! Dar mai ştiu ceva! Că orice problemă, oricât de dificilă ar fi ea, poate avea o mulţime de soluţii corecte!

Stimaţi părinţi şi onoraţi dascăli,

Avem marele privilegiu de a trăi într-un oraş care şi-a făcut din învăţătură un blazon. Avem cele mai bune licee din ţară, adică şi cei mai buni profesori, avem o veritabilă armată de olimpici, deţinem cea mai veche universitate din România, şi – raportând numărul studenţilor la numărul de locuitori al oraşului – suntem cel mai important centru universitar al ţării!

Acesta este marele avantaj al nostru, al ieşenilor. Faptul că trăim într-un oraş al şcolilor.

În calitate de primar, am sprijinit şi voi sprijini pe deplin traiectoria Iaşului spre atingerea performanţelor academice. Susţinerea municipalităţii se manifestă consistent atât din punct de vedere financiar, cât şi la nivel moral, de încurajare a iniţiativelor menite a creşte calitatea actului educaţional. Dacă până pe 15 septembrie este treaba mea ca şcoala să-şi primească în cele mai bune condiţii dascălii şi elevii, după deschiderea anului şcolar este misiunea voastră de a performa în domeniul educaţiei.

Doamnelor şi domnilor,

În acest moment, Iaşul este într-o continuă transformare. Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră sunteţi mai mult sau mai puţin afectaţi de această transformare fundamentală. Dar acest proces este obligatoriu pentru modernizarea acestui oraş. Şi vă mai spun un lucru cert: faptul că suntem pe primul loc din România la atragerea de fonduri europene este o dovadă că şcoala ieşeană a dat comunităţii specialişti talentaţi! Iar aceşti specialişti au dat răsplată oraşului proiecte cu care acum dezvoltăm şi modernizăm Iaşul!

Pentru această identitate conferită Iaşului, doamnelor şi domnilor profesori, stimaţi părinţi, dragi elevi, vă mulţumesc!

Vă doresc succes şi vă asigur de tot sprijinul meu în tot ceea ce faceţi pentru dezvoltarea intelectuală a Iaşului.

Doamne ajută!

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*