Mesajul primarului Gheorghe Nichita cu ocazia Zilei Naţionale a României

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/11/2011

Dragi ieşeni,

Ne regăsim astăzi, împreună, pentru a sărbători naşterea naţiunii române înfăptuite pe 1 decembrie 1918, în vremurile frământate care au urmat primului război mondial.

A fost o zi care a încununat în mod fericit lupta poporului român pentru independenţă. Această zi nu putea exista fără sacrificiul ostaşilor români. Drept urmare, adresez mulţumiri ofiţerilor şi subofiţerilor Armatei Române, tuturor soldaţilor şi cadrelor active, celor aflaţi în rezervă, precum şi veteranilor de război, continuatori ai celor care au luptat pentru ca noi să existăm ca stat naţional. De asemenea, mulţumesc Bisericii Ortodoxe şi Romano-Catolice deopotrivă, pentru că au insuflat ostaşilor credinţa aducătoare de izbândă.

Iaşul a fost mereu un oraş iniţiator al marilor prefaceri istorice prin care a trecut România. Unirea de la 1918 a fost pregătită la Iaşi, unde familia regală a luat hotărârea făuririi României Mari. Prin urmare, noi, ieşenii, avem un motiv în plus să fim mândri de această zi şi să ne exprimăm cu şi mai mult patos respectul faţă de înaintaşii noştri. Astăzi, trebuie să demonstrăm că suntem demni de moştenirea istorică venită de peste veacuri. Avem nevoie de o restabilire a înţelegerii între noi, să redevenim oameni ai dialogului, ataşaţi valorilor patriotice, să luptăm împreună pentru unitate în faţa gravelor probleme economice şi sociale pe care le cunoaşte astăzi România.

„Vă îndemn, fraţilor, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toţi să vorbiţi la fel şi să nu fie dezbinări între voi; ci să fiţi cu totul uniţi în acelaşi cuget şi în aceeaşi înţelegere”, spunea apostolul Pavel. Cuvinte de mare înţelepciune care ne arată că în înţelegerea dintre noi stă calea către mai bine.

Ca în toate marile momente istorice, şi acum România are nevoie de noi, românii. Trebuie să ne regăsim mândria, să ne ridicăm ca o naţiune demnă, care poate să se ridice chiar dacă pare îngenuncheată.

Îmi exprim convingerea că nu-i vom dezamăgi pe cei care, la 1 Decembrie 1918, ne-au dat un nume, cel de români!

Aşa să ne ajute Dumnezeu !

Comments

comments

Categoria: eveniment

Cuvinte cheie: , , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*