Memoria învăţătorilor eroi ai Primului Război Mondial, cinstită în cadrul proiectului Traseul Memoriei

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/12/2018

Cu ocazia aniversării a 163 de ani de la înființarea primei școli de pregătire a învățătorilor din Principatele Române, astăzi, la ora 12.00, la Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din Iaşi va avea loc ceremonia de dezvelire a unei plăci memoriale de omagiere a celor implicați în realizarea Marii Uniri.

Pe placă se află înscris textul:

“În timpul Primului Război Mondial, aici a funcţionat Spitalul Militar nr. 427. În anul 1921, şcoala a fost vizitată de mareşalul Pietro Badoglie, şeful guvernului italian, care a decorat oraşul Iaşi cu ordinul Merito di Guerra. Această placă este dedicată memoriei învăţătorilor eroi, absolvenţi ai Şcolii Normale “Vasile Lupu” Iaşi. Centenar 1918 – 2018″.

Evenimentul de astazăi face parte din Proiectul Traseul Memoriei, implementat de Primăria Municipiului Iași, cu finanțare de la Guvernul României, își propune realizarea unui traseu istoric de punere în valoare a clădirilor monument istoric din Iași, în care au funcționat instituțiile Statului Român și principalele misiuni diplomatice din perioada Primului Război Mondial (1916-1918).

 

 

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*