Maricica Puică, atleta de aur

Publicat de Curierul de Iasi la data de 24/02/2012

CURIERUL DE IAŞI vă prezintă personalităţile care au primit titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Iaşi în ultimele două decenii.

Maricica Puică a bucurat milioane de români prin performanţele sale sportive. Memorabilă rămâne cursa de 1.500 de metri de la Olimpiada din Los Angeles, pe care atleta ieşeană a câştigat-o detaşat.

Meridianele performanţei

Maricica Puică, fosta campioană olimpică la atletism, provine dintr-o familie unde sportul a fost o preocupare prioritară, fraţii ei făcând de asemenea sporturi de performanţă: gimnastică, handbal, box, tir. Născută în 1950 la Iaşi, Maricica Puică a absolvit in 1979 Scoala de antrenori. Intrarea sa in lumea atletismului se datoreaza unui cros pentru elevi organizat in anul 1965 de profesorul de educatie fizica Ion Puica, cel care avea sa-i fie antrenor si sot. Cursele de alergari o vor consacra atât in atletismul national, cat si in cel internaţional. În bogatul său palmares se afla 10 recorduri nationale la 1.500 m, 3.000 m, 5.000 m si 3.000 in sala. Anul 1968 aduce prima selectie in echipa nationala si prima medalie la Crosul Balcanic organizat in Turcia. Prima medalie de aur la un Campionat Mondial de cros cu echipa si bronz la individual sunt performante obtinute in 1978, la Glasgow. Momentele de vârf ale carierei sportive au fost pentru Maricica Puică succesele obţinute la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, când a obţinut două medalii, una de aur la 3.000 m şi una de bronz la 1.500 m. A participat la numeroase reuniuni cu caracter internaţional, în diverse state ale continentului european. În septembrie 2004 a fost prezentă în Austria pentru lua parte la un seminar organizat sub egida Consiliului Europei. Statisticienii au calculat că a parcurs aproape 100.000 km în cei 21 de ani de activitate competitionala susţinută.

Premii peste premii

Maricica Puică a obţinut în total 25 medalii de aur, 21 de argint si 1 de bronz la campionate nationale, balcanice, universitare, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale de cros si la Cupa Europei. La Campionatul Mondial de sală din 1987 de la Indianapolis obţine medalie de bronz la 3.000 m; la Campionatul European din 1982 (Atena), la Campionatul European de sala in 1982 (Milano) şi în 1986 ( Stuttgart) castiga medalii de argint la 3.000 m; la Jocurile Mondiale Universitare de la Sofia cucereste medalia de argint la 1.500 m. În palmaresul său mai figurează 2 recorduri europene, 2 recorduri mondiale de sala, precum si 3 recorduri olimpice, avand 55 de selectii in echipa nationala si 3 in echipa Europei la Cupa Mondiala. A mai obţinut numeroase distinctii de stat si trofee sportive. Este maestră emerită a sportului, iar în anul 2000 a primit Ordinul “Serviciul Credincios” in grad de cavaler.

“Visul oricarui sportiv, este obţinerea unei medalii de aur la Olimpiadă. Eu am atins acest nivel şi chiar mai mult, deoarece am obţinut două medalii olimpice” – Maricica Puică

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*