Managementul traficului, noi fronturi de lucru

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/09/2014

management de trafic (6)Proiectul sistemului de management al traficului în municipiul Iaşi avansează cu paşi rapizi. Până în prezent au fost montate echipamentele specifice în 53 de intersecţii din oraş, lucrările extinzându-se şi în zona cartierelor Alexandru cel Bun şi Dacia.

Raport la zi
Sistemul de administrare a traficului rutier şi pietonal a ajuns în faze avansate de execuţie. În ultimele două săptămâni au fost efectuate lucrări în cinci noi intersecţii, respectiv b-dul Alexandru cel Bun – str. Roman Vodă, b-dul Alexandru cel Bun – str. Olt (p-ţa Voievozilor/Complex Minerva), piaţa Alexandru cel Bun, b-dul Alexandru cel Bun – str. Basarabi şi b-dul Dacia – b-dul Alexandru cel Bun – str. Sarmisegetuza. Practic, prin noile intersecţii amenajate, proiectul a atins o cotă de implementare de aproximativ 42%. Au fost montate canalizaţii de semaforizare pe aproape 9 kilometri de trotuare şi 1,2 kilometri de carosabil. Canalizaţia de fibră optică se întinde acum pe 13,5 kilometri de trotuare şi 1,5 kilometri de carosabil, în total montându-se tubulaturi pe circa 34 de kilometri. La toate acestea se adaugă 268 de camerete, 276 de stâlpi de semaforizare şi 29 de automate de dirijare.

Trafic mai rapid şi mai sigur
Proiectul de management al traficului are o valoare de peste 90 milioane lei şi va contribui la fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi la reducerea numărului de accidente şi ambuteiaje, dar şi la scăderea poluării. Statistic, concretizarea proiectului presupune montarea în 90 de intersecţii a 1.242 de semafoare, 1.979 de indicatoare rutiere, 72 de automate de dirijare a circulaţiei, 633 de camere de detecţie, 59 de echipamente pentru supraveghere, toate fiind coordonate de un dispecer amplasat într-o clădire de 380 de metri pătraţi. Sistemul astfel creat va duce la reducerea timpului de călătorie pe principalele axe ale municipiului Iaşi, în ora de vârf, în medie, cu aproximativ 17%, în primul an după finalizarea proiectului, estimată pentru 31 iulie 2015. Se apreciază că, datorită acestui sistem de management al traficului, aproximativ 50.000 locuitori ai municipiului Iaşi sau persoane aflate în tranzit vor putea circula mult mai rapid între diferite puncte ale oraşului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*