Magistrala II de termoficare: investiţie de 10 milioane euro

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/06/2013

În această săptămână au început lucrările pentru înlocuirea conductelor de termoficare din zona Tg. Cucu – Independenţei. Acestea fac parte din complexul de modernizare a magistralei II de transport, pe ramura Bucşinescu – Independenţei. Muncitorii au lucrat la realizarea subtraversării dintre bdul Independenţei şi strada Sărăriei.

Ca urmare a acestui lucru, Dalkia Termo Iaşi a fost nevoită ca până joi, 6 iunie, să întrerupă alimentarea cu apă caldă a consumatorilor din zona centrala a municipiului Iaşi, respectiv a locuinţelor de pe tronsonul Bucşinescu – Policlinica nr. 1. Lucrările vor continua şi în următoarea perioadă, furnizarea apei calde fiind făcută prin conducte provizorii.

Proiect european

Lucrările sunt incluse în cadrul proiectului european derulat de municipiul Iaşi pentru reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. ”Precizăm că, sub coordonarea municipiului Iaşi, lucrările de pe magistrala II vor continua în următoarele 20 de luni, iar opririle în furnizare nu vor depăşi 24 – 48 de ore în zonele avute treptat în vedere. Societăţile executante vor utiliza metoda provizoratelor, adică în timpul realizării înlocuirilor de conducte se vor alimenta ramurile afectate prin ţeavă provizorie, în aşa fel încât disconfortul resimţit de clienţii sistemului centralizat de termoficare să fie redus la minim”, a precizat Ana-Maria Icătoiu, director comercial la Dalkia Termo Iaşi.

Înlocuire conducte vechi

Conductele de pe magistrala II de termoficare, cu un diametru de 500 de mm, au o vechime cuprinsă între 26 şi 34 de ani. Lucrările de înlocuire a conductelor au ca obiectiv principal creşterea eficienţei pe această reţea primară de termoficare (eliminarea avariilor, scăderea pierderilor), valoarea totală a investiţiei ridicându-se la suma de 46,5 milioane de lei, cu TVA. Printre zonele care vor beneficia de schimbarea în întregime a conductelor de termoficare se numără căminele studenţesti din Campusul ”Tudor Vladimirescu”, cartierul Tărăraşi (ramificaţie Spital Pediatrie – PT 26 Tătăraşi), tronsonul Bucşinescu – Independenţei, respectiv tronsonul Bucşinescu – Centrul Civic.

Se schimbă 5 km reţea

În total, este prevăzută retehnologizarea a 5,25 km de reţea de transport din cadrul magistralei II, prin înlocuirea conductei existente cu ţevi preizolate, în vederea reducerii pierderilor de căldură. Modernizarea conductelor este unul din obiectivele proiectului european accesat de Primărie. Alături de acesta, prin intermediul finanţării europene vor fi modernizate pompele de transport, cazanele de apă fierbinte şi vor fi montate echipamente pentru reducerea noxelor la centralele termo-electrice. Întregul proiect se ridică la o valoare de 253 milioane lei.

Comments

comments1 Comentariu

  1. Ieşenii care locuiesc în zona centrală vor rămâne fără apă caldă timp de trei zile. Reprezentanţii de la Dalkia Termo Iaşi au anunţat că vor sista furnizarea agentului termic pentru persoanele abonate la sistemul centralizat care locuiesc în zona Bucşinescu-bulevardul Independenţei. Apa caldă va fi întreruptă până joi seara, la ora 22, din cauza unor lucrări de înlocuire a conductelor din Magistrala 2. Constructorul intenţionează să înlocuiască până joi seara porţiunile degradate de conducte între Bucşinescu şi Policlinica nr.1. „Precizăm că, sub coordonarea municipiului Iaşi, lucrările de pe Magistrala 2 vor continua în următoarele 20 de luni, iar opririle în furnizare nu vor depăşi 24-48 de ore în zonele avute treptat în vedere. Societăţile executante vor utiliza metoda provizoratelor, adică în timpul realizării înlocuirilor de conducte se vor alimenta ramurile afectate prin ţeavă provizorie, în aşa fel încât disconfortul resimţit de clienţii sistemului centralizat de termoficare să fie redus la minim“, a declarat Ana-Maria Icătoiu, director comercial la Dalkia Termo Iaşi.
*