Lucrările pe fonduri europene continuă şi iarna

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/11/2011

Primăria Municipiului Iaşi, împreună cu firmele de construcţii stabileşte în această perioadă graficul de lucrări pentru iarnă. Activitatea pe şantire va continua pe tipurile de lucrări care se pot executa în perioada sezonului rece. În municipiu sunt deschise şantiere pe Axa Culturală (Copou – Centru – Anastasie Panu – Str. Palat) Axa Nord Sud – Pasaj Octav Băncilă şi Axa Est Vest (Păcurari – Fundaţie).

Proiectele pe fonduri europene se pregătesc pentru sezonul rece. Primăria Municipiului Iaşi a stabilit o serie de întâlniri cu firmele de construcţii pentru a concretiza graficul de lucrări pentru lunile următoare. Mai precis, municipalitatea doreşte să analizeze ce tipuri de lucrări se pot desfăşura pe perioada de iarnă şi ce lucrări sunt amânate până la primăvară. După punerea la punct a graficului de lucrări, acesta va fi înaintat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, instituţie care stabileşte ce plăţi vor fi făcute în această perioadă.

„Am solicitat constructorilor să întocmească un grafic de lucrări, pe tipuri care vor putea fi continuate şi pe perioada de iarnă, precum decapări sau montări de borduri, şi ce costuri implică acestea, pentru a vedea ce sume nerambursabile vom mai cere pentru buget de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului”, a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic şi de investiţii al Primăriei. Situaţia prezentată de constructori va fi trimisă zilele acestea la MDRT, în vederea consultării şi, ulterior, alocării de fonduri pentru continuarea unora dintre lucrări şi punerii în siguranţă a altora.

Liniile de tramvai aproape de finalizare

Unele lucrări sunt în stadiu avansat şi se estimează că vor fi finalizate în aceast an. Linia de tramvai din Copou, de pe tronsonul Triumf – Agronomie este aproape gata şi oficialii RATP intenţionează încă din acest an să reia circulaţia tramvaielor. Totuşi, datorită vremii reci  nu va putea fi asfaltat mintervalul dintre liniile de tramvai. Firma Martin Rose, care se ocupă cu modernizarea căii de rulare a tramvaielor şi-a propus devansarea graficele de execuţie. Astfel, în rondul Agronomie au fost finalizat săpăturile, s-au turnat şi compactat straturile de balast, venindu-se din spate cu turnarea betonului.

„Finalizarea tronsonului este programată pentru luna iunie 2012, însă ne-am propus să dăm drumul tramvaielor încă de anul acesta”, spun oficialii RATP.

Şantierele deschise în municipiu

În acest moment, trei mari şantiere pe fonduri europene sunt deschise în oraş. Cel mai avansat dintre acestea este Axa Culturală, care priveşte reabilitarea liniilor de tramvai, a carosabilului, a trotuarelor şi a spaţiilor verzi din Copou – Centru Civic – Anastasie Panu. Lucrările au început în luna septembrie, având ca punct central Bd. Copou – Sărărie. Modernizarea liniilor de tramvai este în curs pe tronsonul Agronomie – Triumf şi în pararel se lucrează la lărgirea carosabilului înspre Breazu şi la decaparea şi trotuarele din Copou.

Un alt proiect important demarat în această toamnă vizează  Axa de dezvoltare Nord Sud – Pasaj Octav Băncilă. Constructorii au început lucrările de pregătire pentru ridicarea pasajului care va realiza trecerea dintre cartierele Alexandru cel Bun şi Păcurari. De asemenea, proiectul vizează modernizarea reţelelor de străzi secundare din cartierul Alexandru pe care se va face accesul pe pasaj.

La începutul acestei luni a fost semnat contractul de execuţie pentru refacerea străzilor şi trotuarelor din Păcurari – Piaţa Eminescu – Independenţei – Elena Doamna. Proiectul beneficiază de finanţare europeană şi se ridică la o valoare de 91 milioane lei. Două firme de construcţii trebuie să realizeze infrastructura rutieră şi pietonală de pe traseul Şos. Păcurari, Strada Păcurari, Piaţa Eminescu, Bd. Independenţei, Strada Elena Doamna. În total, va fi modernizată trama stradală de pe o lungime de 6 km şi vor fi refăcute trotuare cu o suprafaţă de peste 30 de mii de metri pătraţi

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*