Lăpuşneanu – Piaţa Unirii, noi etape finalizate

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/05/2015

lapusneanu-piata unirii (49) lapusneanu-piata unirii (51)În partea superioară, spre Piaţa Eminescu, strada Lăpuşneanu redevine animată. În zona unde a fost finalizat pavimentul din dale de granit au apărut primele terase, ieşenii având astfel ocazia să reînvie atmosfera plină de vervă a celebrei străzi a Iaşului istoric. Pe acest tronson, constructorii mai au de realizat gurile de scurgere a apei pluviale, acestea urmând a fi amplasate pe partea de mijloc a străzii. De altfel, lucrările la paviment au ajuns, în porţiunea cea mai avansată, în dreptul Muzeului Unirii.

Ultimele săpături
Lucrările de reamenajare a străzii au ajuns în apropiere de Piaţa Unirii. Săpăturile pentru realizarea fundaţiei au fost făcute în această săptămână în laterala cinematografului Republica şi în faţa hotelului Astoria. Practic, a fost abordat ultimul sector de lucru de pe stradă. În acest moment, se lucrează pentru canalizaţiile reţelelor electrice şi de telecomunicaţii, urmând ca în fundaţia străzii să fie aşternut un strat de piatră spartă compactată. Pe de altă parte, structura pietonalului este definitivată în marea majoritate a traseului străzii. Plăcile de beton armat au fost turnate de-a lungul străzii, depăşind aliniamentul Cinema Republica. După termenul de uscare definitivă a betonului, va fi extinsă montarea dalelor de granit.

Şi pe esplanadă
În paralel, în acelaşi proiect european, este modernizată şi esplanada dintre Piaţa Unirii şi bulevardul Independenţei. Aici au fost realizate reţelele subterane şi au fost configurate spaţiile verzi şi aleile pietonale. În aceste zile a început şi pavarea cu dale de granit, primele astfel de lucrări fiind demarate în zona limitrofă scării de acces înspre piaţă. Pe de altă parte, continuă şi lucrările de amenajare a pasajului pietonal subteran. Accesul din apropierea statuii lui Alexandru Ioan Cuza este definitivat în cea mai mare măsură, iar pe zona Palatului Braunstein au fost refăcute treptele de acces şi s-a trecut la consolidarea pereţilor de susţinere. În întregime, lucrările de modernizare a arealului Lăpuşneanu – Piaţa Unirii urmează să fie terminate în luna septembrie a acestui an.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*