Lansarea albumului „Misiuni Diplomatice în România (1916-1918)”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/12/2018

Luni, 17 decembrie 2018, de la ora 16.00, în Sala Vasile Pogor a Primăriei Municipiul Iași va avea loc lansarea albumului ”Misiuni Diplomatice în România (1916-1918)”.

Acest album, dedicat Legațiilor și Misiunilor străine prezente la Iași în anii 1916-1918, este o oglindă a Marelui Război care a marcat întreaga Europă la începutul secolului XX. Dar, dincolo de toate, este o carte despre asumarea sacrificiului; o carte despre prietenie, solidaritate și încredere, o carte despre atmosfera extraordinară care a făcut posibilă un nou proiect de țară. România a resimțit solidaritatea țărilor aliate prin Legațiile refugiate la Iași în acei ani: Franța, Rusia, Anglia, Statele Unite, Italia, Spania, Belgia, Grecia, Serbia și Elveția. Orașul nostru nu a fost un simplu loc de refugiu, ci un adevărat nucleu al rezistenței morale și al renașterii naționale.

Dacă pentru unele orașe Centenarul înseamnă o zi ‒ a Unirii, a Victoriei, a Revenirii ‒ pentru Iași Centenarul înseamnă 721 de zile, cât timp orașul a fost, de facto, Capitala de Război a României. Au fost zile pline, fiecare, cu fapte mai mari sau mai mici, cu deznădejdi, speranțe și izbânzi, zile de luptă pentru supraviețuire morală și pentru înfăptuirea unui ideal.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*