Lansare: primul volum al Scrierilor lui Gr. T. Popa

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/10/2012

Săptămâna trecută, Sala Mare a Primăriei a găzduit lansarea primului volum din seria de Scrieri a ilustrului profesor şi om de cultură Grigore T. Popa. Îngrijit de profesorul Alexandru Dobrescu şi finanţat de Primăria Iaşi, volumul cuprinde toate articolele de atitudine publicate de Gr. T. Popa în “Însemnări ieşene”, revista pe care a condus-o, alături de Mihail Sadoveanu şi George Topârceanu, pe toata durata apariţiei sale.

Asistenţă numeroasă

Personalitatea academicianului Gr. T. Popa a fost evocată de profesorul Constantin Romanescu, criticul de artă Valentin Ciucă, primarul Gheorghe Nichita şi de scriitorul Alexandru Dobrescu (foto de la stânga la dreapta)

În prezenţa unei numeroase asistenţe, personalitatea academicianului Gr. T. Popa a fost evocată de scriitorul Alexandru

Dobrescu, profesorul Constantin Romanescu, primarul Gheorghe Nichita. „Ne aflăm aici tocmai pentru a perpetua deloc uşoara muncă de consolidare a prestigiului cultural al Iaşului, cel care, alături de istoria eternă a zidirilor, compensează major pierderea rolului de capitală politică şi comercială. Vă invit pe dumneavoastră, distinşi reprezentanţi ai cetăţii ieşene, să fiţi purtătorii pe mai departe a crezului lui Gr. T. Popa de a-şi vedea oraşul drag în lumina împlinirii culturale. «La orizont stau idealurile, acolo se află speranţa», spunea profesorul. Să ne îndreptăm, aşadar, spre acel orizont, cu speranţa că Iaşul va cunoaşte bucuria recunoaşterii depline a istoriei şi civilizaţiei sale”, a declarat primarul Gheorghe Nichita în intervenţia sa.

Scurtă biografie

Savantul român s-a nãscut la 1 mai 1892 în comuna Şurăneşti (actualmente Emil Racoviţă) din judetul Vaslui, într-o familie de ţãrani. A fost elev la Liceul Naţional din Iaşi în perioada 1903 -1911. La 15 ani, tradusese “Generelle Morphologie der Organismen” a lui Ernst Haeckel şi obţinuse din partea vestitului biolog de la Jena permisiunea de a o publica în România. Urmează apoi cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi. După specializări la Chicago (bursă Rockefeller) şi Londra, Gr. T. Popa revine în ţară, unde devine titular al Catedrei de Anatomie şi Embriologie la Institutul de Anatomie al Facultăţii de Medicină din Iaşi (1928). În 1936, a înfiinţat revista literarã „Însemnãri iesene”, pe care a dirijat-o alãturi de Mihail Sadoveanu, George Topârceanu şi Mihail Codreanu. A lucrat în Iaşi până în 1942, când s-a transferat la Bucureşti. Valoarea descoperirilor sale din domeniul relaţiilor neuroendocrine, sistemul port hipofizar, i-au asigurat o recunoaştere mondială.

…………………

Şcoala în viziunea lui Gr. T. Popa

Gr. T. Popa

„Destinul nostru, ca şi al oricărui alt popor, este strâns legat de cultură, azi mai mult decât oricând. Căci azi cultura înseamnă mai ales apărare naţională. De aceea, pentru apărarea patriei, trebuiesc sporite în primul rând mijloacele intelectuale şi această sporire se face prin şcoală. Şcoala şi oamenii şcolii trebuiesc aşadar puşi în centrul atenţiei naţiunii, căci salvarea de aici va veni. Oamenii care s-au consacrat învăţăturii trebuiesc veneraţi şi încurajaţi în opera lor de luminatori ai poporului, iar la trecerea faclei din mână în mână să privim, spre ei, cu respectul obişnuit săvârşirii unor taine”, spunea academicianul Grigore T. Popa (foto).

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*