Jean – Claude Richard, un diplomat pentru Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/03/2012

CURIERUL DE IAŞI vă prezintă personalităţile care au primit titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Iaşi în ultimele două decenii.

Diplomat de carieră, Excelenţa Sa Jean – Claude Richard a fost unul dintre ambasadorii străini ataşaţi de valorile Iaşului.

Carieră impresionantă

Domnul Jean-Claude Richard, ambasadorul Elveţiei în România s-a născut în 1946, în localitatea La Brévine din Elveţia. Este licenţiat în ştiinţe economice şi politice al Universităţii din Neuchâtel. Intrat în 1974 în serviciul Departamentului Federal al Afacerilor Externe, şi-a făcut stagiul la Berna şi la Londra. Întors în centrala de la Berna, în 1976, a fost numit colaborator diplomatic pe lângă Serviciul economic şi financiar. În 1979 a fost transferat ca Secretar de ambasadă la Belgrad, iar în 1983 ca prim colaborator al şefului de misiune  la Copenhaga, unde a fost numit consilier de ambasadă la începutul anului 1986. Jean – Claude Richard a revenit la Berna în acelaşi an, mai întâi ca adjunct, apoi ca şef al Serviciului Consiliului Europei din cadrul Direcţiei  politice din DFAE. Din 1991 a fost consilier de ambasadă şi prim colaborator al şefului misiunii elveţiene din Mexic, apoi, din 1995, a fost, temporar, co-supleant al şefului Departamentului politic II. În 1995, Consiliul federal l-a numit ambasador în Senegal, Gambia, Mali, Guineea Bisau şi Republica Capului Verde, cu reşedinţa la Dakar. Din anul 2000 a fost ambasador în Cuba, iar din 2004 a fost acreditat ambasador şi în Haiti şi Jamaica. Din noiembrie 2004 este ambasador în România.

Contribuţii la bunăstarea Iaşului

Ambasada Elvetiei din Romania, Guvernul Elvetiei si organizatiile partenere au finanţat în ultimii ani numeroase proiecte importante ale oraşului, în domenii variate de activitate : reabilitarea unui imobil de locuinţe şi programul de îmbunătăţire a calităţii transportului public în Iaşi, prin care s-au oferit tramvaie, piese de schimb, consultanţă tehnică şi formare personală RATP, pe durata a 5 ani. În domeniul sănătăţii – prin proiectul RoNeoNat s-a realizat prima Clinică de neonatologie din Iaşi, în scopul reducerii mortalităţii infantile şi îmbunătăţirii serviciilor neonatale. În domeniul cultural – prin « Programul Cultural al Elvetiei in Romania, Pro Helvetia SDC»  s-a realizat proiectul CARTIER la Iasi (pentru perioada 2004-2007).

Domnul Jean-Claude Richard a devenit Ambasadorul Elvetiei in România în noiembrie 2004, dar a participat şi la Sărbătorile Iaşului din octombrie 2004, dând un semn de deosebită prietenie oraşului Iaşi. Excelenţa Sa a acordat un sprijin constant în derularea de noi proiecte în zonă. Domnul Jean – Claude Richard a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi în anul 2004.

“Pentru mine este o mare onoare, iar in ceea ce priveşte Elveţia este o recunoaştere a eforturilor pe care le face de 15 ani încoace pentru poporul român.” – Jean Claude Richard

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*